Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ще спрем ли да пушим от септември?

29 Август 2010 / 19:08:55  Емануела Карастоянова
1953 прочитания

 

Септември вече чука на вратата, а заедно с него и новият закон за пълна забрана на пушенето на публични места. От утре пушачите в заведения, ресторанти, държавни учреждения и фирми ще се превърнат във „вражески обект” . Забрана за пушене на публични места беше въведена още миналата година, но истината е, че тя не отбеляза особено голям успех...

Ще има ли този път законът успех? От министерството на здравеопазването твърдят, че да. Държавата ще се постарае пушачите да се „събудят от никотинения сън” като наложи наистина „солени” глоби и твърда политика. И така, глобите наложени на собственици на публични места, в които законът не се спазва ще варират от 500 до 10 000 евро, независимо дали става въпрос за кафене, училище, болница или фирма. Самите пушачи пък ще плащат глоби  от 50 до 1500 евро. За да е сигурно, че мерките, които ще бъдат приложени от 1-ви септември ще бъдат спазвани, министерството  се е въоръжило с 4500 полицаи на реда и 500 контрольори. Своят дял за ограничаването на тютюнопушенето ще има и Училището за професии от здравния сектор.

„Прибягваме до пълна забрана на пушенето, тъй като имаме най-висок брой пушачи в Европа, най-голям брой на деца, които започват да пушат от 15 годишна възраст  и особено висок брой пушачи сред хората с професии от областта на здравеопазването”, заявява пред гръцки медии главният секретар по здравеопазването Андонис Димопулос. „Пушачите могат да излизат да пушат навън. Това е нещо, което може да става съвсем лесно в нашата държава, лятото трае 8 месеца”. За да помогне на пушачите да се откажат от вредния навик, държавата предвижда отварянето на 40 центрове за отказване от тютюнопушене в болниците. Подобни центрове ще бъдат отворени и към държавната застрахователна каса.

Да пушим ли или не? До този въпрос се свеждат нещата според обидените пушачи, които твърдят, че въведеният закон  на практика забранява пушенето навсякъде. В миньорно настроение са и собствениците на кафенета, барове и заведения, които твърдят, че с въведената забрана министерството осъжда бизнеса им на смърт. Не са малко и тези, които открито протестират против закона.  На интернет страницата си координационният център на собствениците на ресторанти и заведения в Гърция изразява  пълния си протест срещу закона и се заканва да не остави нещата просто така. Центърът настоява да бъдат въведени специални маркировки за заведения за пушачи и за непушачи. В противен случай заведенията ще трябва да затворят, така както се е случило и в други европейски държави.  

А дали законът ще има желания ефект върху пушачите? Времето ще покаже. Янис, сервитьор в  кафене  Utopia в центъра на Атина е категоричен, че по принцип нищо не може да накара хората да се откажат от пушенето. Със сигурност не и закон, колкото и строг да е той. „Изключено е това да стане. Човек се отказва от пушенето само, ако сам много силно го иска”. Янис казва, че когато е притеснен пушенето го успокоява. „Когато човек е притеснен цигарата може да е като приятел. Но със сигурност не е и удоволствие. Удоволствие е ако пушиш само една или две на ден”.  Казва, че чувства върху себе си негативното влияние на цигарите във физически и психически аспект: „Пуша вече 22 години и съм изморен от този навик. Не мога обаче да го откажа. Без цигари съм издържал една седмица и помня, че бях ужасно нервен.”

Тодорис, негов приятел и клиент на заведението обяснява, че пушенето в Гърция е традиция. И кафе без цигара не може. Затова от 1-ви септември самият той смята да ограничи излизанията: „ Свързал съм кафето с цигарите. Пуша от 20 години насам. Дневната ми доза е пакет и половина до два и изобщо не мисля да ги отказвам. Никога не съм правил и опит дори. Пушенето в Гърция е традиция”.

Третият мъж от компанията на име Панайотис казва с чувство за хумор, че ако има начин, би сложил министъра на здравеопазването на икона... и особено много се радва, че законът за пълната забрана на пушенето на публични места влиза в сила. Самият той пуши от 20 години по 15, 20 цигари на ден. „Цигарите не са никакво удоволствие. Запалвам само като съм в стрес”. За разлика от своя приятел той се е опитвал да откаже пушенето, но без успех. А най-успешният метод? От раз или както той казва  „с нож”.

 

Категории: тютюнопушене забрана септември пушач закон министерство на здравеопазването
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus