Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Четири станаха смъртните случаи от ухапвания на комари

18 Август 2010 / 12:08:44  GRReporter
2003 прочитания

Броят на жертвите на вируса на западнонилската треска пренасяна от тигровия комар станаха четири, а вирусът вече е открит и в обикновените комари. Четвъртата жертва е възрастен мъж на 70 години, който разви енцефалит, но преди това е страдал и от други здравни проблеми като за състоянието му са се грижели през предишните дни в спешното отделение на болница в централна Македония.

Вчера са открити още 13 случая на засегнати от вируса на западен Нил и с тях броят на пациентите достигна 60, от които 29 лежат в болница, като осем от тях са възрастни хора, които са приети в спешно отделение. След като Министерство на здравеопазването забрани да се взима кръв от хора, които живеят в засегнатите от нилските комари райони, множество пациенти страдащи от средиземноморска анемия изтърпяха последствията. Когато хора страдащи от средиземноморска анемия отишли вчера в болницата на Лариса, за да им бъде прелята кръв им казали, че няма бутилки и трябвало да чакат да бъдат пренесени бутилки с кръв от други болници. Това се случило, тъй като в болницата на Лариса имало вече установен случай на заразен от вируса на западнонилската треска.

В болница Ипократио в Солун също много се внимава от кои пациенти се взима кръв, а в градовете Катерини, Лариса, Верия, Килкис и Яница на донорите не им се позволява да дават кръв. „В Солун няма забрана за донорите. Според директивите нямат право да даряват кръв хора, които в последните 24 часа са били в областите Лариса, Пиерия, Иматия, Пела и Килкис” казва за АПЕ–МПЕ директорката на Центъра за кръводаряване към болница Ипократио г-жа Папайоану.

В същото време вирусът от западен Нил беше открит в обикновени комари от вида culex pipiens, които се срещат в Северна Гърция. Извънредно високите температури през последните дни създават идеални условия за появата на ята от комари, а пък експертите считат, че когато падне температурата броят на случаите от заразени ще намалее изведнъж. Утре Министартво на здравеозпазването организира семинар в амфитеатъра на болница Папагеоргиу, за да осведоми лекарите и медицинския персонал за мерките, които трябва да предприемат за енцефалити, които са предизвикани от вируса на западен Нил.

От своя страна управата на област Централна Македония се обвърза с обещанието да задейства още програми за борба с комарите в районите, където са най-разпространени. Одобрение и финансиране на такава програма иска веднага и кметът на Солун Василис Папагеоргопулос.

Интересна информация представлява факта, че 80% (4 от 5 души), които са заразени от вируса нямат никакви симптоми. При 20% от тези, които са заразени се появяват съвсем слаби симптоми, които се изразяват в главоболие, температура, неразположеност, болки в мускулите и в ставите, повръщане и понякога кожни екземи. В сериозните случаи, където симптомите са изострени заболелите усещат главоболие, висока температура, неподвижност на тила, апатия, неориентираност, кома, спазми и дори парализа.

 

Категории: АктуалноЗдравекомаризападнонилска треска
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus