Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Седем станаха жертвите на западнонилския вирус

20 Август 2010 / 13:08:29  GRReporter
1692 прочитания

Още трима души издъхнаха от западнонилската треска през последните два дни и с тях броят на покрусените от вируса достигна седем души, а броят на заразените вече е 77. От тях 33 души са в болница със симптоми на енцефалит, а други осем се лекуват в спешно отделение.

Тримата починали от западнонилския вирус са имали и други здравословни проблеми, а един от тях – 76-годишен мъж от град Килкис е лежал в отделението за заразни болести в Солунска болница, а е страдал и от сърце. Един от тримата възрастни почина във вторник, а другите двама починаха в сряда като в същия ден е била поставена и диагнозата им. Проблемът със заразата се очаква да продължи до средата на месец септември, а досега всекидневно се диагностицират между 5 и 10 случая на заразени. Изчислено е, че до момента общо са преболедували около 9 500 души, но 90% от тях са изкарали вируса без симптоми.

Днес се очаква да пристигнат 2 000 реактиви в солунската болница АХЕПА и болницата в Лариса, за да започне молекулярния анализ на кръвните банки, които не се използват заради разпространението на заразата. Учените, които участваха вчера на информативен семинар за заразата в болница „Папагеоргиу” заявиха, че епидемията ще се превърне в пандемия също като грипа Η1Ν1 през изминалата зима и прецениха, че до края на месец септември случаите трябва да намалеят драстично заради падането на температурите. Явно е, че затоплянето е повлияло за размножаването на комарите и най-вече в Централна Македония, тъй като там има езера, където се събират прелетни птици, които разпространяват различни вируси.

Председателят на Центъра за заразни болести Георгиос Сароглу отбеляза, че 90% т преболедувалите от западнонилския вирус не са го усетили. От останалите 10% заразени повечето са преминали болестта с лека температура, а един съвсем малък процент – повечето възрастни хора със здравни заболявания, са имали усложнения.

„В изследванията от 2009 г., но и от 2007 г. бяхме открили антителца на вируса, което означава, че той се е проявявал в миналото. Вирусът беше открит и в коне, които също се заразяват, и това е отбелязано в изследвания от 2004 г. преди началото на Олимпийските игри. Но не сме засичали клинични случаи, тъй като повечето заболели не са боледували, т.е. не са проявили симптоми или пък симптомите са били съвсем в лека форма и са приличали на обикновен грип. Преди доста време имахме случаи на енцефалит с незнаен произход, които най-вероятно са се дължали на вируса на Западен Нил, но не са били проучени” обясни за вестник „Та Неа” г-н Сароглу. Лабораторните опити, чрез които беше открит вируса пренасян от комарите са започнали заради множеството случаи на възпаление на централната нервна система, които не се дължали на известните вируси като например менингит.

Според г-н Сароглу проблемът с вируса за Зараден Нил, въпреки че е познат в Гърция от десет години, се е развил особено силно в областта на Централна Македония, защото там съществуват зони с увеличена влажност, където се събират ята от комари. Той препоръча на жителите на селата и най-вече на възрастните хора да избягват да се придвижват навън по време на заздрачаване и в първите сутрешни часове, да не се доближават до места с неотичаща се вода, които са любими на комарите, да почистват саксиите и дворовете си от застояващата се вода и да използват препарати срещу насекоми. От местните власти г-н Сароглу изиска да пръскат постоянно срещу комари.

Главната секретарка на областта Мариа Лиони обяви, че министерство на финансите ще отпусне 300 000 евро (тази година са дадени 2 млн. евро), за да продължи пръскането с препарати срещу комари, а във всяка община ще се основе комисия за действие, която ще комуникира с централната комисия за кризисно управление, се казва в статия на вестник Етнос.

По време на вчерашния семинар специалистите отбелязаха, че западнонилският вирус не се предава от човек на човек чрез допир, целувка, сексуален или друг вид контакт. След ухапването от комара обикновено съществува период от 2 до 14 дни докато се появят симптомите, а първите от тях са лека температура и неспособност за концентрация. Когато тези симптоми продължат по-дълго време заболелият трябва да се обърне за лекарска помощ и да отбележи дали е бил ухапван от комар или дали се е намирал в опасна зона.

Уверение, че на Халкидики не съществуват заболели от вируса на нилските комари даде заместник областният управител по темите за туризма и качеството на живот за Халкидики Дионисис Аристотелидис, който подчерта, че се взимат необходимите превенционни мерки.

 

 

Категории: Актуално здраве комари вирус треска температура енцефалит епидемия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus