Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Когато стресът удари червено, изчезват зелените продукти от менюто

10 Юни 2008 / 09:06:05  GRReporter
699 прочитания

Имаме навика да казваме, че сме това, с което се храним. Безспорно сме, обаче и такива, каквито се чувстваме. И простата логика, показва, че хранителната ни диета е свързана с психологическото ни състояние. При положение, че в съвременното напрегнато и конкурентно общество царува стресът като начин на живот, изобщо не е странно, че той ако не определя, то със сигурност е част от факторите, които определят хранителния ни режим. Тази връзка изследваха гръцки учени, като се опитаха да систематизират за първи път в Гърция хранителния профил на мъжете и жените, в зависимост от нивата на стрес.


Както става ясно от проучването, когато стресът стигне до червената зона, тогава изчезват „зелените” продукти от менюто и на тяхно място се появяват доста по-нездравословни храни като червено месо, картофи и газирани напитки. „Спътници” на стреса изглежда, че са и сладкарските изделия, алкохолът и кафето, докато по време на липсата му в менюто се срещат риба, бобови растения и млечни продукти с ниска масленост. Явно е, според изследването, че „стресовото меню” в никакъв случай не помага за поддържането на килограмите в норма. Този факт води след себе си вероятно още по-голям стрес и по този начин се завъртаме в един омагьосан кръг, от който трудно се излиза.


Както се отбелязва в изследването, в което са взели участие 453 мъже и 400 жени, тези, чийто нива на стрес са в нормите, предпочитат по-леките храни, което не се случва с подвластните на един от бичовете на съвременното ни общество. При жените се забелязва уклон към хранителни модели, основани на вегетарианствто, но само при тези, които не са подложени на голям стрес. Вторите, от своя страна се отдават на сладкарски изделия, червено месо, картофи и газирани напитки, както и на алкохол и кафе. Много от жените с ниски нива на стрес избират по-здравословни хранителни модели, включващи зеленчуци, плодове, зърнени храни и риба, като червеното месо не е сред фаворитите им.


При мъжете, в следствие на високите нива на стрес от хранителния им режим изчезват бобовите и зърнените храни, както и млечните продукти с ниска масленост, предпочитани от по-малко стресираните. Трябва да отбележим, обаче, че както при мъжете с високи нива на стрес, така и при тези с ниски нива, алкохолът е нерезделна част от ежедневието им. Този на пръв поглед тревожен факт съдържа в себе си една съществена разлика. По-малко стресираните гърци съпровождат  с вино ястия съдържащи зеленчуци, докато подвластните на стреса имат до чашката купа с ядки, което в никакъв случай не може да бъде определено като здравословно.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus