Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Запазена марка за „гръцката салата”!

25 Август 2010 / 12:08:01  GRReporter
4138 прочитания

 

Ще бъде ли обявена ”Гръцката салата” като „паметник на културата” опазван от UΝΕSCΟ? Това може да се случи в най-скоро време, ако бъде гласувано средиземноморската диета да влезе в списъка на Нематериалното културно наследство, в който вече присъстват обичаи, видове традиционно изкуство и празници от цял свят.

Предложението да бъде призната средиземноморската диета като световен паметник на културата беше направено от Гърция, Италия, Мароко и Испания преди една година. Съдбата на „гръцката салата” ще бъде решена от членовете на UΝΕSCΟ на срещата им в Найроби през месец ноември. Италианскипт министър на земеделието Джанкарло Галан заяви, че е убеден, че културният орган на ООН ще одобри предложението, което тези четири страни бяха направили и преди четири години, но беше отхвърлено.

Този път, за да бъде убедена комисията се подчертава традиционното измерение на средиземноморската диета, която се основава на „знание, което се предава от поколение на поколение” и „е нещо единствено по вида си в света, което си заслужава да бъде опазено” според Галан.

Понятието „средиземноморска диета” е въведено от американеца Ансел Киз през ’50-те, който има предвид диета богата на плодове, зеленчуци, зехтин и почти без месо и захар. През ’90-те Факултетът по обществено здраве в Харвард пояснява понятието като „диетичните навици характерни за Крит, за по-голямата част от Гърция и Южна Италия в началото на ’60-те.” Този вид хранене намалява опасността от сърдечни проблеми и други здравни проблеми.

Но има ли нещо общо „средиземноморската диета” с храните, които се предлагат в днешно време в средиземноморските страни, се пита в статия на вестник Вима. В този вид хранене са включени „гръцката салата”, италианската капрезе с моцарела и домати, макаронени ястия, мароканското тазин, испанската паейа и десетки други ордьоври.

Обявяването на средизменоморската диета като културно наследство ще послужи за реклама на продуктите на тези страни, които произвеждат зехтин и плодове. Съвсем наскоро френският президент Никола Шаркози започна подобна кампания за официалното признание на френската кухня.

Антитезата срещу предложението да бъде обявена като специална средиземноморската кухня се проявява в изявлението на Тим Хейуърт в британския вестник Гардиън, който казва „че да поддържаме мнението, че идеализираният начин на хранене на един неопределен с точност регион само защото е станала на мода не допринася с нищо за обогатяването на общото ни наследство.”

Списъкът на Нематериалното културно наследство беше започнат преди две години и включва 178 „културни преживявания”, от които до момента няма нито едно от Гърция. Този списък не бива да се обърква със списъка на материалното културно наследство на планетата, в който са записани паметници на културата като Акропола в Атина, както и оризоните във Филипините.

 

 

Категории: Актуално гръцка салата средиземноморска диета кухня ЮНЕСКО културно наследство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus