Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Хранителна дипломация” със зехтин, шафран, вино и аспержи

25 Юни 2010 / 02:06:56  Марина Николова
3851 прочитания

В рамките на стратегията на правителството за износ и реклама на гръцките продукти в чужбина вече е създадена Национална комисия за Средиземноморската-Гръцка диета, а целта е тези продукти да бъдат сред основните както на масата на гърците, така и навсякъде по света. Трябва да бъде създадена запазена марка за продуктите на Гръцката Средиземноморска диета, заяви министърът на земеделското развитие и храните Катерина Бадзели по време на конгрес за продуктите, които произвежда Гърция.

Във връзка със стратегията, която трябва да приеме Гърция за разпространение на земеделските си продукти, г-жа Бадзели въведе термина "хранителна дипломация" и подчерта, че трябва да бъде създадена запазена марка за тези продукти, което ще гарантира качеството им, ще помага да бъдат разпознавани и ще потвърждава мястото на произход.

Министърът на земеделието обяви, че вече са одобрени 55 програми за промоция на гръцки вина, за шафран от областта на Козани, за зехтин, за консервирани праскови, за аспержи, които ще са обозначени и биологични продукти. Програмите в размер на 46,5 млн. евро са предназначени да помогнат за разпространението на продуктите на пазарите основно в Америка, Канада, Русия, Китай, Япония.

В следващите дни се очаква да бъде внесено предложение в Unesco за интегрирането на Средиземноморската диета в списъка с Нематериалното културно наследство на човечеството. „Надяваме се, че общото предложение на Гърция, Италия, Испания и Мароко за признанието на Средиземноморската диета като нематериално благо на културното наследство на човечеството ще бъде посрещнато както подобава“ заяви г-жа Бадзели.

Гърция е втората страна след Испания, която е най-голям вносител на зехтин в Китай, отбеляза г-жа Христина Сакелариди, която каза, че през следващата година се очаква износа на зехтин да достигне 62 000 тона. Г-жа Сакелариди поиска от министъра на земеделието да съществува една постоянна програма за реклама и износ на земеделски продукти в чужбина, а не да се правят единствено спорадични акции. Тя предложи да бъдат създадени центрове за разпространението на гръцките продукти в чужбина, откъдето туристите, които идват в Гърция ще могат когато се завърнат в родината си лесно да се снабдяват с продуктите, които са им харесали в Гърция.

„Липсва обединена държавна стратегия за износа на гръцки продукти, няма лого и ясно поставени цели” отбеляза Димитрис Лакасас, председател на Съюза на износителите в Северна Гърция. Г-н Лакасас наблегна, че е необходимо да се създаде Обединен орган за националната екстровертност, който ще координира износа и ще се занимава с програми. Според статистическите данни на СИСГ най-важните държави, в които се изнасят гръцки земеделски продукти са Италия с 16,5%, Германия с 15,2% и България с 5,9%.

Необходимо е да се намалят цените и да отдадем значение на качеството, за да се подобри профила на фирмите, подчерта представителят на Съюза на износителите от остров Крит Алкивиадис Каламбокис. Той предложи да се осъществи комуникация между всички институции и организации замесени в износа и рекламата на продуктите – Министерство на външните работи, посолствата на Гърция в чужбина, офисите за финансови и търговски въпроси, Министерство на икономиката, Министерство на финансите, Министерство на земеделието, Гръцката организация за туризъм, Съюзите на износителите. Г-н Каламбокис подчерта, че трябва да престанат да бъдат субсидирани едни и същи големи предприятия, а чрез програма 4.3. да бъде дадена възможност и на малките и средни фирми да се включат в разпределението на субсидиите.

 

 

Категории: АктуалноПолитиказемеделие аспержи шафран зехтинСредиземноморска диетаЗдраве
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus