Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тайната на вкусното чеверме

03 Април 2010 / 15:04:23  GRReporter
16206 прочитания

Великден е на прага ни, а това означава, че вече сме започнали подготовката за празничната трапеза, в която задължителен акцент е печеното месо. Мнозина от нас са постили в продължение на дълги седмици, а други просто са запалени кулинари и очакват с нетърпение моментът, когато с приятели и роднини ще се съберат около масата. В Гърция отбелязването на Възкресение Христово задължително се свързва с чевермето. Още в късните сутрешни часове компанията се събира навън, за да опече месото, а за да стане то вкусно, трябва да се спазят и някои правила.
    Какво месо да изберем за чевермето - агнешко или ярешко? Диетолозите са категорични - двубоят печели клетото яре, което има по-малко мазнина, не мирише като агнешкото, но е също толкова вкусно. Е, недостатъкът му е, че е по-скъпо.     След като сме решили дилемата агне или яре, трябва да купим качествено месо, а това се оказва не лека задача. От гръцкия център за защита на потребителите съветват да купуваме животните само от месарски магазини, които познаваме добре и сме редовни клиенти. Ако сме се спрели на ярешкото месо, първото нещо, за което трябва да внимаваме е да не ни продадат агнешко вместо яренце. Според специалистите можете да различите ярето по плоската глава и по опашката, която стърчи нагоре и е отрупана с равни по дължина косми.
    Следващото нещо, за което трябва да внимаваме е цветът на месото - то трябва да е като живо, а не да е потъмняло. Важно е при агнешкото месо да обърнем внимание и на мазния слой по гърба на животното - той трябва да е мек, а не твърд. Когато сме избрали месото съобразно тези инструкции, специалистите настояват да проверяваме и специалния печат за качество на Европейския съюз, който трябва да се намира на гърба на всяко животно, за да сме сигурни, че агънцето или яренцето са били хранени с правилния вид храна.
    Сега пристъпваме към приятните, наситени с толкова благоухание моменти на изпичането на чевермето. Преди да го сложите на шиша, месото трябва да се осоли добре и да се поръси с пипер. След това е важно то да се разположи добре около шиша и да се овърже внимателно, за да не се обръща шиша сам. За овързването майсторите на чевермето препоръчват канап, а не корда, защото тя наранява месото. По същата причина трябва да се избягват и щипките за прихващане. Огънят трябва да е по-голям при крачетата и по-малък при плешките на животното. Чевермето трябва да е разположено на около 30-40 сантиметра от горящите въглени.
    Продължителността на печенето зависи от големината на животното и за 10-килограмово агне е между 2,5 и 3 часа. Обикновено се сервира с картофи или ориз, гарнирани със свежа зелена салата.
    Добър апетит и щастливо посрещане на Възкресение Христово!

Категории: чеверме Великден печено агнешкоСредиземноморска диета
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus