Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Food Pro-fit в борба със затлъстяването

09 Юли 2010 / 17:07:16  Емануела Карастоянова
3778 прочитания

Здрав дух в здраво тяло казва поговорката и наистина е така. Макар и да е лято и да се опитваме да мислим по-малко за проблеми, нека не забравяме за някои важни неща. Храната и нейното качество е едно от тях.  Въпросът какво и как ядем занимава от години учени, биолози, химици и  диетолози. През последните две десетилетия обаче вниманието, което учените обръщат на този проблем е определено по-голямо, тъй като ефектите на забързания начин на живот, на който всички сме обречени  вече са налице. Човечеството страда от затлъстяване...

В дух на търсене на решение на проблема с килограмите се появява и европейската програма за здравословно хранене Food Pro-fit. На пресконференция, която лидерът на   Food Pro-fit Антонио Колом и лекарските служби на Министерството на здравеопазването на Кипър дадоха в Атина беше представен ефикасен метод за борба със затлъстяването. Food Pro-fit  изработва  специална система за измерване на количеството на трите най-вредни съставки на храната в днешно време, солта, мазнините и захарта. Всеки, който желае да провери дали количеството на съставките в яденето, което иска да си сготви са в допустимите норми може да го направи съвсем лесно. Достатъчно е да вкара продуктите на рецептата в специална компютърна  програма HACCP, която ще го информира дали яденето не е вредно за здравето. Програмата предлага решение за това как храната да остане със същия вкус, но да е по-полезна и с по-ниско  количеството  вредни съставки.

www.grreporter.info разговаря с  Елиза Меркиду, специалист по клинична  диетолигия и здравословно хранене, президент на Американския Съюз на чуждестранните диетолози и клиничен диетолог в Ню Йорк и Лондон.

GRREPORTER: Как се роди идеята за конкретната програма?

Елиза Меркиду: Министерството на здравеопазването на Кипър се старае да участва в европейски програми, а също и да работи върху  свои програми,  които да помогнат в профилактиката на затлъстяването, а също така и на други болести. Интересуваше ни особено много да се занимаем с програми, които намаляват солта и мазнинините в храната. Това е и  упътването на Европейския съюз за групите с високо ниво на затлъстяване. Европейският съюз субсидира програмата Food Pro-fit. Във Food Pro-fit  участват Испания, която е и лидерът на програмата, Кипър, Крит, Германия, Австрия. Имаме и други сътрудници на по-ниско ниво. Всички сме дали данни за нивото на затлъстяване в нашите страни и започнахме сътрудничество с фирми, кетъринг вериги, хотели и др. Вече сме допринесли да се произведат някои храни с по-ниско ниво на захар, мазнина и сол. По време на нашето сътрудничество се стигна до създаването на една много полезна програма. Тя ще бъде достъпна в интернет и всеки, който поиска може да я използва безплатно. Достатъчно е да вкара в база данни списъка на продуктите на своята рецепта. Компютърът ги анализира и съобщава дали съдържанието на трите елементи е високо. Програмата може да помогне то да бъде намалено и по този начин да се приготви ястие, което да е полезно за здравето ни.

GRREPORTER: Какво ще стане с мусаката в такъв случай?

Елиза Меркиду: Мусаката може да се модифицира като се намали количеството мазнина, но и като се промени олиото, което се използва. Слънчогледовото олио може да бъде заместено със зехтин. Може също да се премахне известно количество сол от храната. Но със сигурност няма да „засегнем” традиционните храни. Няма да  ги променим. Просто се опитваме да направим  храната по-здравословна. Променяме малки неща, но не и вкуса на храната.

 

GRREPORTER: Средиземноморската кухня има славата на задравословна...

Елиза Меркиду: Разбира се, но за жалост тя вече е доста променена. Има много  fast-food ресторанти. Запазили сме някои ценни елементи на нашата кухня, но едновренно с това използваме прекалено  много масла, сметани, кремове, шоколади и т.н. Всичко това има негативен ефект върху здравето ни.

GRREPORTER: Какъв е процентът на затлъстелите в Кипър в момента?

Елиза Меркиду: Нивото на затлъстяване е много високо. В момента в Кипър то е 60%. Процентът при децата е 70%. Когато човек върви по улицата може и да не забележи затлъстели хора, но статистиките показват друго. Имаме  висока смъртност от сърдечни болести, високо кръвно налягане и диабет. Тези болести взимат началото си от затлъстяването. 10кг. наднормено тегло окото може и да не го забележи, но все  пак това е от значение за организма.

GRREPORTER: Как мислите да въведете и популяризирате програмата си? Казахте, че смятате да започнете с  кетъринга, хотелската храна и т.н. Не мислите ли, че ще е трудно? Ще трябва да промените начина на мислене на хората...

Елиза Меркиду: Много ще е трудно, но ние сме все пак само в началото. Вярваме обаче, че ще се справим. Начинът, по който хората мислят за храната  се променя. От 20 години бомбардираме министерството с теми за здравословна храна. Някакви много добри резултати не сме видяли още, но определено има положителна промяна. Надяваме се, че ситуацията ще се подобри. Имаме намерение да направим семинари за диетолози, за производители на храна, за кетъринг и за обикновени хора. В Гърция ще направим още един  семинар през октомври тази година. Благодарение на постоянното информиране на хората мисля, че можем да постигнем по-добри резултати.

 

Категории: Food Pro fit диета затлъстяване борба здравословно хранене сол захар мазнини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus