Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Най-старата дъвка

05 Юни 2008 / 09:06:35  GRReporter
2559 прочитания

На живописния егейски остров Хиос се отглежда един от символите на Гърция – мастиката, наричана на гръцки „мастиха”. Тя се произвежда, чрез обработкат на смола, получена от нараняването на ствола на мастиковото дърво (pistachia lentiscus), известно още като теребинто. Ароматната смола е основна съставка и на неповторимото гръцко узо, което според думите на местните хора, не би съществувало без нея. В хода на историята този продукт е използван за различни медицински и кулинарни цели, като е характерна употребата му при приготвянето на гръцките козунаци.


Много е вероятно, смолистият продукт да е първата дъвка, използвана още от древните гърци, тъй като е била полезна за зъбите и венците и освен това е подобрявала храносмилането. В съвременната епоха се използва и в различни спа и други терапевтични продукти. Една от легендите обяснява смолистите капки със сълзите на Свети Изидор, проляти по време на мъченията от римляните за християнската вяра.Мастиковото дърво, всъщност е вечнозелен храст, достигащ 2-3 м височина.


Производството на смолата е основен поминък за местното население. „Жътвата” продължава от юни до октомври. На средноголемия егейски остров се отглеждат над 1 000 000 „дръвчета”, от които се получават около 100 т сакъз (турското наименование на мастиката) и 300 кг масло годишно. Поради широката употреба на продукта, близо 70% от годишното производство се изнася в чужбина. Уникалността на растението осигурява работа на почти 6000 души, ангажирани в производствения процес, които живеят в 24 села в южната част на острова. Смолата е регистрирана като запазена търговска марка и е получила сертификат ISO 9001.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus