Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

30 случая на бруцелоза у хора на остров Тасос

05 Юни 2008 / 08:06:08  GRReporter
1223 прочитания

            „В последните 10-тина дни са регистрирани над 30 случая на бруцелоза у хора от село Теологос на остров Тасос”, съобщи заместник-областният управител на Кавала Танасис Вафиядис. Всички установени случаи са настанени в инфекциозната болница в Солун, където са подложени на медикаментозна терапия. Прегледани са много повече хора, които не са заразени с опасната болест. Заразата е станала чрез консумирането на сирене от непастьоризирано мляко на заразени с бруцелоза овце. Затова от областната управа в Кавала предупреждават гражданите да не консумират сирене с неизвестен произход.


            Признаците на бруцелозата са висока температура и силно изпотяване. У хората заразата се разпространява чрез консумиране на мляко и млечни продукти от болни животни, но не се предава от човек на човек. Танасис Вафиядис съобщи още, че на Тасос са командировани няколко ветринарни екипи, които масово ваксинират добитъка. Според предварителните оценки ще се наложи близо 15 на сто от животните да бъдат умъртвени.


            „От 2004 година бруцелозата се влачи в Тасос”, пише солунският вестник „Македония”. Изданието припомня пика на болестта преди 4 години, при която бяха заразени и няколко български граждани. По закон животните по гръцките острови не се имунизират, защото се смята, че са изолирани и няма откъде да попадне зараза. Едно от обясненията за бума на бруцелозата през 2004 година беше нелегалният внос на български животни, които в последствие са се оказали заразени. Две години по-късно, през 2006 година, също се наложи масово умъртвяване на болни животни.


            Гръцките медии сигнализират за недопустими пропуски от страна на властите. Така например в последните 5 години на остров Тасос няма нито един ветринарен лекар, а областната управа в Кавала няма медицинска служба. В паника е и туристическият бизнес на острова, който се опасява от отлив на туристи. Българското външно министерство официално предупреди хората, които смятат да посетят Тасос да имат предвид наличието на заразата.


            Гърция е третата страна в Европа по брой на случаи на бруцелоза на глава от населението след Албания и Македония. Тя е единствената страна от 25-те на Европейския съюз, в която все още се среща опасната зараза.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus