Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Мляко от коза

14 Януари 2008 / 15:01:33  GRReporter
3852 прочитания

            Млякото от коза е вековна традиция в гръцката история и митология и символизира изобилието. С млякото на козата Амалтия е откърмен самият бог на гръмотевиците Зевс, с чиято благословия по-късно счупеният рог на Амалтия се явявал на нуждаещите и ги дарявал с всички блага на земята. Мания с млякото от коза имал и бога на виното Дионисий, а според едно от тълкованията, голямата гордост на гърците – Егейско море, носи името си от древногръцката дума за коза αίγα. Млякото и сиренето от коза се споменават често в Омировия епос, а в по-новите времена, до началото на 20-ти век във всеки селски двор се отглеждали кози, най-малкото за нуждите на семейството.


            В началото на 21-ви век млякото от коза поизгуби първостепенното си значение за средиземноморската трапеза, чупреки че печената коза и още повече печеното яре продължават да се смятат за деликатес. Диетолозите обаче се позовават на множество изследвания, които доказват, че най-полезното мляко е това на козата и препоръчват да го сервираме на трапезата си под каквато и да е форма – чисто мляко, смесено с краве или овче според вкуса, или под формата на сирене.


            Млякото от коза е по-лесносмилаемо от това на кравата, защото съдържа по-малко лактоза. При по-лека чувствителност към млякото лекарите препоръчват да се консумира козето мляко. Разбира се, при сериозни алергии към млечните произведения и то трябва да се избягва. Съдържа в по-големи количества веществото иноситол, което е свързано с разграждането на мазнините. Клинични изследвания на учени от университета Davis в Калифорния доказват, че млечният албумин, който се съдържа в кравето мляко и причинява алергични реакции при хора страдащи от астма, в козето мляко се намира под друга структура и не предизвиква алергични реакции.


             Друго изследване на университета в Гранада доказва, че човешкият организъм усвоява по-добре вещества като желязо, калций и фосфор, когато ги поема чрез млякото на козата. Допълнително предимство е, че при отглеждането на козите не се налага те да поемат хормони и антибиотици, както често се случва при кравите и овцете. Лекарите обаче предупреждават, че козето мляко задължително трябва да се пастьоризира и свари преди да се консумира.


            Най-лесният начин да консумираме мляко от коза е чрез сирената. В Гърция се произвеждат 20 вида сирена с гарантиран георгафски произход и от тях повечето се произвеждат от козе и овче мляко, а не от краве мляко. От тях само две – Гравиера от остров Наксос и Сан Михаил от остров Сирос се произвеждат от краве мляко. Останалите сирена се произвеждат от смесено мляко, в което има и част козе мляко. Коя марка сирене ще предпочете човек е въпрос на вкус.


            Препоръката на grreporter.info – непременно опитайте сиренето Формаела от Арахова. Можете да го намерите във всички големи супермакети в Гърция. Произвежда се 100-процентово от млякото на козата и се консумира печено. Съчетава се отлично с мавруд от Асеновград.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus