Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Ям по-малко, живея по-добре

12 Октомври 2007 / 16:10:15  GRReporter
1786 прочитания

            През 1980 година Генералната асамблея на ООН определя датата 16 октомври като Международен ден на диетологията с основна цел – намаляването на броя на гладуващите жители на планетата, които днес се изчисляват на 800 милиона души. Много скоро обаче в развитите страни тази дата придобива популярност като борба със затлъстяването. Гърция е родината на средиземноморската диета, която е световно призната като от един най-добрите начини да се храним здравословно. В същото време гърците са една от най-затлъстелите нации в Европа.


            „Средиземноморската диета наистина е един вкусен начин да се храним здравословно. Тя обаче е много богата на калории и ако прекаляваме с количеството, рискуваме да напълнеем. Зехтинът, медът, ядките,сиренето са много хранителни, но от тях се напълнява”, пояснява Анастасиос Папалазару, научен ръководител на Центъра по клинична диетология. „Винаги съветвам пациентите си да намалят количеството, а не качеството на храната. Когато човек поема малко калории на ден, храната му трябва да е от много високо качество”, допълва той.


            Тази година Международният ден на диетологията преминава в Гърция под мотото „Ям по-малко, живея по-добре”, а в центъра на кампанията диетолозите са поставили децата. „Децата трябва да се посветят в магията на здравословното хранене по един забавен за тях начин. Например като приготвят сами вечерята си с мама или с татко в кухнята”, съветва Аргиро Барпаригу, която освен че е главен готвач на един от най-известните ресторанти в центъра на Атина е и автор на книга с рецепти за деца. Какво може да сготвите набързо с детето в кухнята, което хем да е вкусно за него, хем да е здравословно? Например омлет с малко зехтин, или спагети със сос от прясно настъргани домати, дори и хамбургер – стига вие да изпечете сами тънкото кюфте от телешка кайма.


            Атинският музей на децата посвещава цяла седмица на специална програма за здравословното хранене, предназначена за деца от 3 до 12 години. Актьори, готвачи, спортисти и танцьори ще се постараят да обяснят на най-малките ползата от спорта, от плодовете и зеленчуците, за връзката между правилното хранене и качеството на живота, който водим.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus