Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Зимното удоволствие, наречено Метакса

27 Декември 2008 / 13:12:31  GRReporter
10657 прочитания

                Едно от най-приятните питиета, което човек с удоволствие отпива край камината през зимните вечери е известното гръцко бренди Метакса. За него още по-често се сещаме през празниците, защото е стилен подарък дори за приятелите, които не пият често алкохол. Брендито може да се намери в тризвезден, петзвезден и седемзвезден вариант, а в елегантни порцеланови бутилки (на снимката) се продават специални отлежали селекции, които са чест за всяка колекция напитки.


                Тази година Метаксата навърши 120 години. Тя е дестилирана за първи път през 1888 година от атинския търговец на коприна Спирос Метаксас. Нейната рецепта, обаче има дълги корени в историята, които могат да ни заведат из избите на древните гърци отпреди 5000 години. За първи път гръцкото бренди се появява на международно изложение през 1895 година в германския град Бремен и веднага получава отличие.


През 1900 година за първи път се изнася за Америка, а през 1915 година прчели Grand Prix на световното изложение в Сан Франциско, чийто медал и досега може да се види на етикета на напитката. През 1970-та година Метаксата вече се изнася в над 110 страни по света, а днес тя е част от Remy Cointrean Group, в която влизат 50-те най-утвердени марки спиртни напитки в света.


Известното гръцко бренди се произвежда от сорта бяло едро грозде без семки тип Султанина, наречено е по името на провинция Султани в Иран, от където произхожда. Освен в Иран и Гърция се отглежда и в Турция, Австралия и Калифорния, САЩ. В Гърция се отглежда в северните части на полуостров Пелопонес и на остров Крит. Зрее в края на юли и през август. Гроздето се смесва с двойно дестилирано бяло вино мускат от Самос. Белият мускат е най-известното грозде, от което се произвеждат сладки вина и 98 процента от лозята на остров Самос са от този тип. Сместта се дестилира отново и отлежава в дъбови бъчви при специална биологична среда, за да се получи това, което познавачите ценят като Метакса.


По принцип известното гръцко бренди е предимно зимно питие и се препоръчва да се пие чисто. Феновете му обаче измислиха десетки рецепти за летни коктейли, които са коя от коя по-привлекателни. Изборът на grreporter.info се спря на гръцко мохито: сложете лимон, захар и джоджан в коктейлна чаша, добавете седемзвездна метакса със сода в съотношение по избор. Добавете още лимонов сок и разбъркайте с висока коктейлна лъжица. Сервирайте коктейла с лед и маслина.


Наздраве и Весели празници!

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus