Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Ирландско свинско и на гръцкия пазар

11 Декември 2008 / 17:12:54  GRReporter
823 прочитания

Обединената организация за контрол на хранителните продукти уведоми, че е установила наличието на високо ниво на диоксини в колбаса мортадела, внасян от Италия. По-конкретно, според съобщението на организацията «италианската фирма «ALCISA» пласирала на гръцката фирма «Целепис В. и сие - Авлос» около 1 350 кг. мортадела, с наименование "ALCISA" и номер на партидата 8325060. От общото количество, 600 кг вече са били иззети от Областната Управа на Централна Македония по разпореждане на Организацията за контрол на храните.


Останалото количество е било пласирано на пазара от фирмите "Хрисопулос Йоанис", "Д. Масутис АД", "Афродити", "Лиандас Х.и сие", "Златилидис Стефанос", "Братя Кизириди", "Караянис Йоанис". Обръщаме се към всички, които вече са си купили продукта от горепосочените фирми, да не го консумират», се казва в съобщението на организацията.


От същата италианска фирма 3 100 кг. От колбаса мортадела са достигнали и до остров Родос, но се намират в складовете на гръцката фирма, която ги е закупила.  От Обединената организация за контрол на храните съобщиха, че на гръцкия пазар се разпространява и колбасът «пепероне» произведен от ирландско свинско месо. Тъй като се предполага се, че може да е заразено с диоксини, от фирмата разпространител "FOOD PLUS"веднага предприеха цялостното му оттегляне от пазара.


За успокоение на гражданите организациятаотбелязва, че краткотрайното поемане на диоксини не предизвиква здравословни проблеми. Също така според доклад на Европейската служба по сигурност на хранителните продукти от 10 декември 2008 г., не съществува опасност за общественото здраве. Същевременно Европейската комисия потвърди, че заразеното с диоксини свинско месо произхожда от една и също фабрика за производство на храна за животни в Ирландия и допълни, че очаква данни за вероятно заразено и телешко месо.


Министърът на земеделието на Ирландия Брендан Смит потвърди, че много стада крави са консумирали от същата храна, която е заразила с диоксини и свинете. Министърът обаче успокои, че опасността за здравето е изключително малка, а опасност за общественото здраве не съществува.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus