Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Липсата на лидери ще задържи Ципрас на власт за дълго време

15 Юни 2015 / 17:06:23  Анастасия Балездрова
1922 прочитания

Ден след неуспеха на поредния опит за постигане на споразумение гръцкото правителство твърди, че е готово да продължи преговорите с кредиторите„във всеки един момент”. Междувременно времето тече в ущърб на Атина, която има още един шанс да се споразумее с Брюксел идващия четвъртък.

Опасенията, че гръцкото правителство може и да не е решено да постигне споразумение, при все че твърди обратното предизвика ново изтичане на капитали от гръцките банки. Само днес вложителите са оттеглили депозити на стойност 600 милиона евро, като изплащанията на по-крупни суми от няколко десетки хиляди евро са били отложени за утре. В тази ситуация президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви в речта си пред членовете на Европейския парламент, че банката ще може да се справи с евентуален гръцки фалит, германският еврокомисар Гюнтер Йотингер предложи Европейската комисия да състави план за извънредно действие в случай, че Гърция фалира в края на юни.

В началото на критичната за Гърция седмица GRReporter се обърна за коментар към политическия коментатор Пламен Тончев. С него разговаря Анастасия Балездрова.

През последните дни всички твърдят, че времето на Гърция изтича и Алексис Ципрас трябва да вземе решение. Какви са възможните решения пред него в момента?

Едното е да се съгласи на големи отстъпки, които несъмнено ще бъдат болезнени както за партията и парламентарната му група, така и за гръцкото общество. Тези мерки очевидно ще включват орязване на заплати и пенсии. След като гръцкото общество вече е загубило 25 на сто от жизнения си стандарт едно ново свиване ще бъде още по-болезнено. Но по всичко изглежда, че то е неизбежно. Именно тези болезнени мерки, които трябва да предприеме гръцкото правителство всъщност са спънката, поради която то не може да подпише споразумение с кредиторите.

Вторият вариант е да се стигне до пълен разрив, който няма да реши проблема по никакъв начин, а само ще усложни ситуацията. Всъщност това е голямата дилема пред Ципрас и неговите съратници – дали ще се постараят да си запазят политическата власт с цената на пълна разруха на гръцката икономика или ще приемат едно трудно и много тежко политическо решение с цел да се запази каквото може да се запази от икономиката на страната и даже от нейните перспективи.

Има хора, които смятат, че гръцката позиция се екстремизира нарочно, за да се прокарат по-лесно в парламента тежките мерки, които по всичко личи, че ще се предвиждат в споразумението. Споделяте ли това мнение?

Не е изключено, понеже цялата тактика на СИРИЗА през последните месеци почива на хватки. Аз не виждам някаква стратегия в преговорите и поведението на правителството. По-скоро непрекъснато изменящи се хватки с цел да изненадат събеседниците си. Но тези хватки нямат бъдеще и шанс. Дори, доколкото разбирам на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд вече им е писнало. Те са изморени от тези проточили се преговори.

И смятам, че опитът на правителството да радикализира или екстремизира тона на преговорите с цел след това да представи каквото споразумение се постигне като голям успех няма да има някакъв особен смисъл и няма да донесе дивиденти.

Как според Вас ще реагира опозицията при подписване на споразумение и какви ще бъдат техните мотиви?

Очевидно говорим за трите проевропейски партии, понеже позицията на Комунистическата партия и Златна зора е ясна – тя е отрицателна.

Най-лесен е отговорът за партия Потами (Реката), понеже те отсега обявяват, че ще приемат каквото споразумение се постигне, при каквито и да са условия. Друг е въпросът доколко тази позиция е смислена, но поне техният отговор е ясен.

В парламентарната група на Нова демокрация вероятно ще настъпи голямо разединение, защото мнозинството около лидера Андонис Самарас очевидно е настроено отрицателно. Дори има една линия, която явно се прокарва сред депутатите, че партията може би отново ще стане противник на всякакви споразумения. Тоест, че ще се върнат назад във времето (2010 – 2011), когато Нова демокрация беше против всякакви споразумения с кредиторите. По-умерените и по-либерално настроени депутати загатват отсега, че са съгласни да подкрепят постигнато от правителството споразумение, но поставят въпроса точно при какви условия ще бъде постигнато то. Според мен този въпрос е смислен, защото ако то предвижда само нови данъци и никакво орязване на държавни разходи или на високите заплати и пенсии, очевидно ще бъде социално несправедливо.

Нямам представа каква позиция ще заеме третата партия ПАСОК с новоизбрания си лидер Фофи Генимата. Предполагам, че биха подкрепили евентуално споразумение с някакви резерви.

По принцип и трите проевропейски партии твърдят, че споразумение трябва да се постигне. В момента това е най-необходимото, за да се предотврати абсолютната разруха на икономиката, но има доста нюанси в позициите не само между партиите, но и вътре в самите тях.

Как виждате бъдещето на ПАСОК след избора на нов председател на партията?

Аз не виждам бъдеще на ПАСОК. Според мен е въпрос на време да станем свидетели на едно много скромно погребение на ПАСОК в тази му форма и с това име.

Доколкото разбирам и в самата партия текат дискусии в посока на промяна на нейното име и символи. Ако иска да просъществува, тя трябва да се учреди на ново. В момента е политическа отживелица. Това в някаква степен може да е в сила и за Нова демокрация, но за ПАСОК е очевиден факт.

Какви са вероятните политически събития, които ще провокира постигането и непостигането на споразумение?

Категории: Политика гръцко правителство преговори с кредиторите постигане на споразумение опозиционни партии политически събития
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus