Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Издадена е европейска заповед за арест на свидетеля Николай

22 Септември 2015 / 15:09:46  GRReporter
1137 прочитания

Гръцките съдебни власти са издали европейска заповед за арест на Назиф Мехмедов (Николай) във връзка с убийството на 4-годишната Ани Борисова, съобщи гръцкият таблоид Espresso.

Според източници, на които се позовава изданието, неговото участие в убийството и унищожаването на трупа на 4-годишното дете се доказва както от резултатите от изследването на откритите в апартамента улики, така и от противоречията в показанията му.

Същите източници посочват, че присъствието на Николай в квартирата на Станислав в деня на убийството се доказва категорично от наличието на негов биологичен материал върху предмети, които са били използвани за укриването на трупа. Сред тях е и отпечатък от пръста му върху бутилка с белина, която била използвана за изчистването на кръвта на детето от стените, пода и мебелите.

В първоначалните си показания пред гръцките съдебни власти, които предоставил на гръцко-българската граница, Николай категорично отрекъл твърденията на родителите на Ани, че знае всички подробности около смъртта на детето, както и че се опитал да се възползва от това, като изнудвал Станислав Бакърджиев за пари.

Това заявил по време на допълнителните си показания бащата на Ани. Станислав Бакърджиев разказал пред следователката в Атина, че 30-годишният Николай му поискал пари срещу обещанието да мълчи. Същото заяви от затвора в Елеонас край Тива и майката на Ани – Димитрина Борисова. „Доколкото знам, приятелят му поискал от него 5000 евро. И го заплашил, че ако не му ги даде, той ще ми разкаже цялата истина. Николай знае всичко”, бе посочила Димитрина.

Николай (Назиф Ахмедов) бе призован да даде допълнителни показания по случая с убийството и унищожението на трупа на 4-годишната Ани на 2 юни. Той не се яви пред гръцкия следовател, вследствие на което гръцките съдебни власти изпратиха искане той да даде писмени показания до Районната прокуратура в Габрово.

Днес гръцкият таблоид Espresso публикува отговорите, които той е дал на изпратените от гръцките разследващи въпроси. Документът на Районната прокуратура в Габрово е с дата 23 юни 2015, а преводът му на гръцки език е препратен и до органа за съдебно сътрудничество на Европейския съюз Eurojust.

В допълнителните си показания свидетелят попада в противоречия не само с показанията на уличения за убиец на детето Станислав Бакърджиев, но и със собствените си първоначални показания, посочва гръцкото издание.

Николай (Назиф) отхвърля напълно версията на Станислав, според който двамата са открили мъртвата Ани заедно и твърди: „Сутринта на 9 април 2015 се събудих около 11:00. Направих си кафе, изпих го и излязох да се измия. Исках да вляза в стаята на Станислав и детето, за да ползвам неговия парфюм, но вратата беше заключена. Малко след това излязох, за да отида на работа (…) Не съм виждал нито Станислав, нито детето (…) Не съм разбрал, че детето е мъртво”.

В друга част на показанията си Николай заявява категорично: „Не съм подбуждал Станислав да направи каквото и да е”.

На въпрос дали е отишъл в квартирата през вечерните часове на същия ден, той отговаря: „Отидох там към 22:00 – 22:30, но Станислав не ми позволи да вляза в апартамента. Каза ми, че майка му е там и не желае тя да ме види. Донесе сакото и багажа ми и ми ги подаде на стълбите отвън”.

По-надолу в показанията си обаче Николай казва, че е отишъл отново в квартирата, за да занесе цигари на Станислав. „Спомням си, че в петък между 00:00 и 01:00 часа отидох при Станислав. Бях жаден и влязох в кухнята. На електрическия котлон до мивката той вареше нещо странно в тенджера. Питах го къде е детето и ми отговори, че то е при майка си”.

Когато следователят го пита как обяснява наличието на отпечатъци от пръстите му върху бутилка белина, Николай отговаря: „Живеех в този апартамент и се грижех за хигиената в него”.

Той твърди, че е оставал сам с Ани няколко пъти и описва отношението си към нея по следния начин: „Докато живеех в апартамента имах обичайните отношения с детето. Грижех се за него, защото Станислав ползваше непрекъснато наркотици и през повечето време се намираше в наркотичен сън. Случваше се да отиде до магазина или да си купи доза наркотици и тогава ме оставяше сам с детето”.

В първоначалните си показания Николай бе посочил, че Станислав се държал агресивно с Ани. В допълнителните той посочва: „Имаше периоди, в които той се държеше много добре с нея.  Имаше други периоди, в които ѝ се караше за много дребни неща, за това, че не яде храната си, че не му казва, че го обича, че цапа дрехите си (…). Пред мен не е бил агресивен. Може би с изключение на един случай, когато беше токова ядосан, че искаше да я изкъпе със студена вода”.

В очакване на ареста на Николай (Назиф Мехмедов) гръцките съдебни власти разследват всички версии около това какво точно се е случило с малката Ани, както и мотивите на всички замесени в случая лица. Изданието цитира източници, според които в петно кръв, което било намерено до матрака на детето, бил открит биологичен материал на Ани, Николай и на още един мъж с неустановена до момента самоличност. Не е изключено това откритие да внесе пълен обрат в разкриването на начина, по който е било извършено ужасяващото престъпление, коментират от Espresso.

Категории: Криминална хроника убийството на Ани Борисова свидетелят Николай допълнителни показания европейска заповед за арест
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus