Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката полиция се опасява от ескалация на насилието в Атина

25 Ноември 2015 / 16:11:51  GRReporter
734 прочитания

Взривът в сградата на Съюза на гръцките индустриалци в самия център на Атина безпокои сериозно гръцките сили за сигурност, пише вестник „Етнос”. Въпреки че те се намират в състояние на повишена бойна готовност след терористичните атентати в Париж, нападателите все пак успяха да поставят бомбата в един от най-добре охраняваните райони в Атина.

От данните на разследването, което започна веднага след взрива се оказа, че както сградата на Съюза на индустриалците, така и посолството на Кипър и намиращите се до него офиси на Европейския парламент в Атина нямат 24-часова полицейска охрана. И това въпреки че в миналото и трите сгради са били определени като потенциални цели на терористични атаки.

От полицията отговарят на критиките с аргумента, че на площад Синтагма има полицейски сили през цялото денонощие, както и че те патрулират редовно около набелязаните като „цели” сгради. В същото време обаче допълват, че поради липса на персонал не е възможно да се осигури постоянна охрана пред тях. В хода на разследването дори стана ясно, че съвсем скоро от страна на посолството на Кипър е било отправено искане за осигуряване на 24-часова полицейска охрана на сградата, която се намира точно срещу Съюза на индустриалците.

Вчерашният взрив бе осъществен седмица след издаването на нареждане за охраняване на всички посолства и „изключително заплашени” сгради вследствие на терористичните нападения в Париж. Същевременно гръцката полиция се намира в състояние на пълна готовност в продължение на 20 дни. Този период започна на 17 ноември във връзка с честванията за годишнината от студентския бунт в Атинската политехника, в средата му ще се осъществи посещението на министъра на външните работи на САЩ Джон Кери в Атина на 4 декември и ще завърши на 6 декември, когато е годишнината от убийството на Алексис Григоропулос през 2008. Според източници сред анархистките среди се наблюдава раздвижване, особено след „манифеста” от затвора на приятеля на Григоропулос, Никос Романос. В него той бе отправил заплахи, че предстоят нападения на търговски обекти, взривяване на къщите на политици и палежи на банки и полицейски участъци.

От „Етнос” коментират, че въпреки това взривът е изненадал полицията, която е смятала, че след скорошните арести на членове на въоръжени групировки, те са останали без ръководни „кадри” с оперативни способности. Това личи и от изявленията на министъра за защита на гражданите Никос Тоскас, който заяви в интервю за неделно издание, че: „Към момента явлението на тероризма не се намира в разгара си както в миналото”. Той посочи, че затова министерството ще съсредоточи вниманието си върху икономическата полиция и ще я подсили с технологично оборудване на Службата за борба с тероризма.

Полицейски офицери определят взривяването на офисите на Съюза на индустриалците като „нападение с висок коефициент на риск”, което е нямало за цел да предизвика жертви, а да изпрати „послание”. Те смятат, че извършителите може да са членове на позната терористична организация, които са се събрали отново или на новосформирана групировка. В очакване на манифест за поемане на отговорността за нападението, те отбелязват, че ако той бъде подписан от известна вече организация, възможните сценарии са три.

Според първия, нападението може да е било отговор на призива на Никос Романос за „черен декември”. На 23 декември 2010 на същото място имаше взрив с малки газови бутилки. Отговорността за него беше поета от групировката „Нулева толерантност”, с която се предполагаше, че Романос е бил свързан. Полицаите не изключват вероятността групировката да се е сформирала отново и да е придобила оперативни способности.

При втория сценарий подозренията падат върху групировката „Група на народни бойци”, която се смята за „дъщерна” на „Революционна борба”. След арестуването на тесния сътрудник на Никос Мазиотис, Григорис Петракакос, от Службата за борба с тероризма смятаха, че е бил нанесен тежък удар и на двете групировки. Дръзкото вчерашно нападение в офисите на Съюза на индустриалците прилича много на заредения с експлозиви автомобил на Никос Мазиотис в центъра на Атина през април 2014, посочват полицейски представители.

Третият и най-неубедителен сценарий според тях е нападението да е било извършено от групировката „Конспирация на огнените ядра”. Ако обаче на мястото на взрива бъде открита тенджера, ходът на разследването ще се промени и това е нещо, което властите не могат да изключат.

Най-вероятният сценарий е отговорността за взрива да бъде поета от групировка с ново име, като целта ще бъде властите да бъдат заблудени, посочват от „Етнос”. 

Категории: Криминална хроника взрив Съюз на гръцките индустриалци терористични групировки гръцка полиция Никос Романос черен декември
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus