Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцки терористи заплашват с черен декември

13 Ноември 2015 / 11:11:34  GRReporter
1176 прочитания

22-годишният анархист Никос Романос предупреждава от затвора в Коридалос, че в Гърция ще последва истински „черен декември”. Това той прави в дълъг текст, качен на сайта Indymedia и подписан освен от Романос и от неговия съкилийник Панайотис Аргирос.

В своята публикация двамата затворници заплашват с «анархистки бунт» и «черен декември», като обявяват нападения и обири на магазини, взривяване на домове на политици и подпалване на банки и полицейски участъци.

В своя текст Никос Романос и Панайотис Аргирос започват с убийството на Александрос Гриоропулос от полицая Епаминондас Корконеас в Ексархия през декември 2008. Както пишат двамата, «последвалите безредици предизвикаха истински „електрошок” в обществото, тъй като бе разрушен образът на „социалния мир” и стана ясно съществуването на тези два противоречиви свята. Така се стигна до ситуации, от които няма лесно връщане назад».

Двамата затворници пишат, че сега искат да си спомнят за младия си приятел, както и за «красотата на това да бъде парализирано социалното време и пространство чрез по-малки или по-големи социални „инциденти”». «Искаме отново да преживеем дните, когато "смъртта вече няма да има власт и мъртвите ще станат едно цяло с човека на вятъра и западната луна, и ще се втурнат към слънцето, докато то остане без сили», продължават те, като предупреждават, че «в момента преживяваме началото на края на света, такъв, какъвто сме го познавали до днес».

Двамата затворници предлагат да влезе в сила «облогът за създаване на един многообразен анархистичен фронт, един план за действие под името «Черен декември», който ще даде тласък за подновяването на анархистичните бунтове вътре и вън от затвора». «Да излезем по улиците, за да изпочупим витрините на магазините, да окупираме училища, университети и кметства, да раздаваме текстове, които ще разпространяват посланието за бунт, да заложим взривни механизми на фашисти и шефове, да окачим транспаранти по виадукти и централни булеварди, да наводним градовете с плакати и листовки, да вдигнем във въздуха жилища на политици, да хвърляме коктейли молотов срещу ченгетата, да изпълним стените с лозунги, да саботираме нормалното снабдяване със стоки за Коледа, да ограбим витрините на изобилието, да организираме обществени мероприятия и да обменим опит и мисли върху различни аспекти на борбата», пишат двамата затворници.

Припомняме, че Никос Романос е осъден на 15 години строг затвор за обир, а Панайотис Аргирос е осъден за участието си в терористичната организация „Конспирация на огнените ядра”.

Категории: Никос Романос анархист заплахи черен декември терористи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus