Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката криза и има ли светлина в тунела

07 Ноември 2015 / 10:11:44  Иван Петков
976 прочитания

Част от програмата на Единадесетата световна среща на българските медии беше и премиерата на документалния филм на Мария Спасова „Крахът на последната съветска република в Европа”. Лентата представя най-напрегнатите и критични месеци от развитието на политическата и икономическа криза в Гърция от началото на 2015. Мария Спасова, режисьор и продуцент на филма, си е поставила за цел да представи по-различна гледна точка, различна от тази, която може да се види или прочете в медиите.

Участниците във филма са хора, чиято позицията не могат да се чуят дори и в родната им Гърция. Общност, която се е зародила покрай проевропейските протести и демонстрации , съставена от интелектуалци, икономисти, изследователи на кризата, обикновени хора, пострадали от сгромолясването на гръцката икономика. Това са човешки истории, които поставят реални измерения на маргинализираната и поставена в медийни рамки криза, изкривена от налаганата от правителството гледна точка. Криза, която за масовият европейски и световен зрител си остава медийна новина. Криза, чиито анализи често биват примесвани с политически пристрастия и голяма доза романтизъм, но само от тези, които живеят извън нейните граници.

Целта на филма е да покаже по-различен анализ на кризата, както и да представи невъзможността на обикновения гръцки гражданин да я обхване в нейната цялостност и същина. Причината, както казва един от героите на филма е, че обществото се е индивидуализирало до крайност, която води до неспособност да се мисли отвъд границите на личното и моментно оцеляване. Разширяването на личния интерес стига само до нивото на малки групи от хора, обединени от собствените си интереси. Това води до вкопчване в статуквото и невъзможност за промяна и реформи, от които Гърция така отчаяно се нуждае. Всяка група в обществото се противопоставя яростно на всяка друга група, която се опитва да отнеме мнимата сигурност на старите порядки.

На премиерата присъства и останалата част от екипа, работил по филма: оператори са Василис Вафидис и Никос Каконас, редактор - Анастасия Балездрова, музика - Юри Ступел, графика - Иван Петков.

Филмът предизвика голям интерес сред участниците на форума и беше логичен завършек на предшествалата го дискусия на тема „Гръцката криза и има ли светлина в тунела”. Панелът, иницииран от нашата медия, беше модериран от журналистката от GRReporter Анастасия Балездрова. Представяне на кризата направи Иван Петрински, журналист от вестник Български новини. Даниела Горчева от списание Диалог, Холандия, представи гледната точка на средния европейски данъкоплатец, с чиито пари се реанимира колабиралата гръцка държава. Георги Донков  от БГ ГЛАС, Австрия, представи измеренията на Кипърската криза и доколко решенията в нея са приложими към значително по-голямата гръцка криза. Изводите от дискусията бяха по-скоро песимистично-реалистични, отколкото безпочвено оптимистични. Участниците се обединиха около тезата, че освен трудните реформи, които предстоят да бъдат извършени от Гръцката държава, трябва ясна, конкретна и целенасочена политическа воля за това, каквато в момента не се наблюдава в Гърция. Разбира се, част от изводите бяха отнесени и към ситуацията в България, на Балканите и в Европа.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus