Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Внукът на Мицотакис на конференция на СИРИЗА

30 Ноември 2014 / 13:11:55  GRReporter
938 прочитания

В последните седмици СИРИЗА зачести контактите си с представители на дясното политическо и икономическо пространство в Гърция. Лидерът на коалицията Алексис Ципрас бе посетен в парламента от Яна Ангелопулу,  представител на една от най-богатите атински фамилии. Заговори се дори за вечеря на Ципрас с Ангелопулу и Мариана Лацис, член на друга супер богата фамилия. А  на регионалната конференцияна радикалната левица в Ламия се появи Костас Бакоянис, внук на бившия премиер  и почетен председател на Нова демокрация Константинос Мицотакис и син на бившия външен министър и настоящ  депутат от същата партия Дора Бакояни.

„Сега е време за сплотяване и единство. Сега е време да надскочим партийните съображения. Нека да не режем клона, на който седим всички ние”. Така  Областният управител на Централна Гърция  отговори на Алексис Ципрас , който в изказването си на конференцията поиска незабавни избори преди новото споразумение с кредиторите.

Бакоянис, който се изказа след Ципрас, говори за положението в Централна Гърция и не пропусна да изрази притеснението си за развитието на събитията. „Особено съм загрижен от случващото се на политическата сцена” заяви той и каза, че напрежението е преминало всякакви граници. „Страната е хваната в капана на грешките си и на политическите съображения на нашите кредитори. Всички знаете, че гневът и негодуванието нарастват. Кризата на политическото представителство се е превърнала в криза на обществените институции и на демократичните ценности...”.

Като се обърна лично към Алексис Ципрас, Костас Бакоянис заяви: „Вие и аз принадлежим към едно и също поколение. Принадлежим към най-образованото поколение и към най-европейското- може джобните ни да са били в драхми, но заплатите ни са били винаги в евро. За съжаление принадлежим към първото поколение от създаването  на гръцката държава, което ще живее по-лошо от предишните”.

Бакоянис припомни на Ципрас различния им произход и различните им пътища, но подчерта необходимостта от единство „за да не се повторят грешките на миналото”. Внукът на Константинос Мицотакис заяви, че политическата система и днес функционира без да е научила  нищо от миналото. Той цитира сентенцията на Шарл Морис дьо Талейран „Нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено” и прикани Ципрас  те да бъдат различни.

„Нашето поколение е онова, което е длъжно да бъде различно. И говоря не само за промяна на политиките или практиките, но преди всичко за промяна на манталитета”. Бакоянис  завърши речта си като заяви „Всички виждаме светлина в края на тунела. Но започвам да се страхувам, че това е просто влакът, който идва да ни смаже”. Той подчерта, че най- големият проблем на епохата е  липсата на национално разбирателство. „Дори и само по основните въпроси. Нека да изградим нова политика и култура на сътрудничество. От долу нагоре. От общинските и областните съвети до парламента. Не е необходимо да  изоставяме или променяме политическата си посока. Дори и когато сме на различни мнения , това не означава, че не можем да  живеем заедно” каза Бакоянис.

Категории: СИРИЗА регионална конференция Алексис Ципрас Костас Бакоянис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus