Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Едрият капитал и гръцката левица – брак по сметка

10 Ноември 2014 / 13:11:05  GRReporter
1197 прочитания

 Днес бившата директорка на организационния комитет на Олимпийските игри в Атина през 2004 Яна Ангелопулу се среща с лидера на лявата опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас. Дискусията се провежда в неговия парламентарен офис и е част от подготовката на конференцията на фондацията “Глобалната инициатива на Клинтън”, която ще се проведе в Атина през юни 2015.

Това е втората поред среща на Яна Ангелопулу във връзка с организацията след тази с гръцкия премиер Андонис Самарас. Гръцки медии обаче не пропускат да отбележат, че срещата с лидера на СИРИЗА се провежда три седмици след хвалебствените изявления на Яна Ангелопулу за него в интервюто й за вестник “Катимерини”. В него тя бе посочила: “В лицето на Ципрас виждам един млад човек, който говори по начин целящ да достигне това, което аз наричам “антисистема”. Няма да изразя мнение за неговите програми, защото виждам, че някои от начините, които използват за изтъкването на проблемите са наивни”.

“Флиртът” между Яна Ангелопулу, която представя част от най-едрия капитал в Гърция и СИРИЗА, в чийто състав фигурират и откровено крайнолеви формации не е никак случен, твърдят водещи анализатори в Гърция.

В този дух е и коментарът на журналиста Атанасиос Папандропулос, публикуван в електронното издание europeanbusiness.gr, който GRReporter представя на своите читатели. Заглавието е: “Защо Яна Ангелопулу знае много добре какво казва”.

Някои хора в Гърция се учудиха как така е възможно една много богата дама като Яна Ангелопулу да заявява открито подкрепата си към СИРИЗА, да твърди, че е против “системата”, както и че е “очарована” от реториката на г-н Алексис Ципрас. Разбира се, с тази своя последна забележка г-жа Ангелопулу показва колко далечна е връзката й с гръцкия език и неговото качество, но това е една друга тема.

Както очевидно е друга тема и фактът, че г-жа Ангелопулу смята за “обновление” на политическия живот в страната една партия, чиито членове бяха свидетели по защитата на убийците от “17-ти ноември” - терористичната организация, която през 1986 уби по най-дързък начин Димитрис Ангелопулос, брат на нейния свекър.

Разбира се, от тогава изминаха 28 години и кой ли помни това трагично събитие. Така или иначе, кой в Гърция помни “лошите” жертви, след като дори техните семейства ги забравят?!

Но, да се върнем към противопоставящата се на системата г-жа Ангелопулу. Известно е, че някогашната “желязна лейди” на Олимпийските игри е изключително амбициозна, безмилостна по отношение на целите, които трябва да постигне и притежава развито чувство на всезнание. А то произтича от богатството и предполагаемите правомощия, които то предоставя. В същото време г-жа Ангелопулу поддържа тесни връзки със семейството на бившия американски президент Бил Клинтън и с фондацията, която той учреди.

През юни 2015 тази фондация ще организира в Гърция конференцията CGI Mediterranean по инициатива на г-жа Ангелопулу. Трябва да отбележим, че освен годишната конференция, която се провежда през септември всяка година в Ню Йорк, фондацията организира също срещи и конференции, включващи и CGI America и CGI University.

През последните две години г-жа Ангелопулу подкрепи инициативи на гръцки студенти в рамките на програмата CGI University, като им предостави финансова помощ да осъществят своите предложения.

Фондация CGI насърчава също създаването на модели на изпълними ангажименти (commitment-making) в международен контекст, като организира конференции по конкретни тематични цели, за да се задълбочи партньорството и да се разработят нови ангажименти към действия (commitments to action) на международно ниво.

Но освен описаните инициативи, фондация Клинтън безусловно се стреми да има и политическо влияние на различни нива, което обикновено се проявява по непреки начини.

В тази връзка следва да отбележим, че в настоящата фаза на геополитическата ситуация, САЩ се стремят да упражнят натиск над Германия с цел да се промени посоката на икономическата й политика, която американците смятат за дълбоко консервативна и негативна за техните интереси. Освен това те се опасяват, че засилването на мощта на Германия в Европа ще отдалечи Стария континент от САЩ, вероятно в полза на други съюзи.

Бившият президент Бил Клинтън е посочвал неведнъж в изказванията си, че светът се променя и основното икономическо явление на 21-ви век е впечатляващата поява на Азия като водещ икономически играч.Това означава, че САЩ ще трябва вземат важни решения в момент, когато икономиката им се намира в състояние на безтегловност. Така, в опита си да установят нови връзки, те не искат една много силна Германия в Европа.

Следователно, убеждението им е, че едно правителство на СИРИЗА би създало проблеми на Германия, което от своя страна ще даде на американските преговарящи по Евро-Атлантическото споразумение за търговия и инвестиции да укрепят позициите си спрямо Европейския съюз.

Става ясно, че г-жа Яна Ангелопулу е застанала на страната на политиката на Бил Клинтън, която съвпада с противопоставянето срещу Германия и “прогресивните търсения” на нейния син Панайотис.

От друга страна, семейството на Теодорос Ангелопулос трябва да реши някои свои вътрешни икономически проблеми, които се намират в разрез с позиците и мнението на надзорната тройка. Става дума за интереси в противоречие с меморандума за икономическа помощ, които биха могли да бъдат обслужени по-добре от едно правителство на СИРИЗА. Не смятаме, че въпросът дали това е положително или негативно за страната е приоритет в мисленето на г-жа Ангелопулу.

Категории: Политика Яна Ангелопулу СИРИЗА Алексис Ципрас фондация Клинтън CGI
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus