Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бомби "Молотов" срещу турското консулство в Солун

18 Декември 2015 / 11:12:00  GRReporter
692 прочитания

Неизвестни лица нападнаха турското консулство в Солун рано тази сутрин. Според първоначалната информация за случая нападателите носели качулки и хвърлили петролни "бомби Молотов" срещу сградата, която се намира на централната улица „Агиу Димитриу”.

По-конкретно, около 03:20 часа нападателите се появили пред сградата на дипломатическото представителство и запратили около 15 „коктейли Молотов” срещу полицейската охрана пред сградата.

Веднага след това те се разбягали в околните улички. От нападението няма ранени или щети по сградата на консулството. По случая тече разследване.

В същото време зачестилите нападения в квартал Ексархия в Атина притесняват сериозно полицейските власти. Най-сериозното от тях – побоят, който нанесоха анархисти на депутата от Нова демокрация Василис Иконому бе предшествано от нападения срещу централата на партията на социалистите – ПАСОК и други цели.

Но преди всичко жителите на изстрадалия квартал са шокирани от факта, че то бе поредното след по-леките и само словесни нападения срещу бившия финансов министър Янис Варуфакис и министъра на енергетиката Панос Скурлетис. В допълнение побоят над Василис Иконому връща времето назад към декември 2010, когато „негодуващи граждани” от различни „политически пространства” нанесоха побой над депутата от Нова демокрация Костис Хадзидакис. Съвсем наскоро други „разярени младежи” нападнаха неговия колега Георгиос Кумуцакос по време на митинг на понтийските гърци на площад Синтагма.

Но Ексархия несъмнено е мястото, където се случват повечето нападения и жителите са сериозно притеснени, че кварталът им се превръща в гето. Проблемът засяга не само собствениците на магазини, ресторанти и други заведения. Колкото и да го отричат хората, които живеят или работят в иначе историческия квартал в центъра на гръцката столица, той постепенно се превръща в своеобразно гето, „тъй като чувството на страх е първично и кара да застинат всички ни – и жителите, и посетителите”. Това посочва пред вестник „Катимерини” собственик на ресторант в Ексархия, който се пита дали държавните органи действително искат да наложат полицейски контрол в Ексархия.

Според асоциацията на членовете на специалните части на гръцката полиция „липсата на полицейско присъствие в квартала прави все по- дръзко парадържавното формирования в Ексархия”.

Коментатори питат кой „определя” кои имат право да се движат по улиците на квартала и дали всъщност там има своеобразни „каси за пътна такса”, където посетителите трябва да представят удостоверение за политическите си възгледи или за професионалната си заетост.

„Катимерини” коментира, че със зачестяването на терористичните нападения и насилието в Гърция, този проблем ще става все по-остър. Многопластовата криза в Гърция изглежда е притъпила рефлексите и защитата на обществото срещу насилието. В същото време тя е увеличила безсилието на държавата към нападения, които насочени срещу най-ценните човешки блага и демократични завоевания, като сигурността и свободата на изразяване.

„Нападенията показват дълбочината на загниване на нашата телевизионна демокрация, докато правителствата се представят като (избирателно?) нежелаещи да се противопоставят на ескалиращото насилие”, пише още „Катимерини”. 

Категории: Криминална хроника нападение срещу турското консулство в Солун коктейли Молотов ескалация на насилието квартал Ексархия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus