Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Българите ще вадят паспорти в чужбина

14 Декември 2015 / 10:12:38  GRReporter
1332 прочитания

Стотици хиляди българи, живеещи зад граница, ще бъдат облекчени с издаване и подмяна на документи за сaмоличност.

Въпрос на няколко месеца е Министерство на външните работи да пусне на интернет страницата си електронна платформа, чрез която емигрантите ще могат да подават заявление до МВР за преиздаване на паспорт или лична карта. Сега емигрантите са принудени да бият километри, за да стигнат до посолство или консулство, където могат да подадат заявление.

Министерството на външните работи вече приключва работата си по изпълнение на проект за внедряване на електронни услуги „Е-консулски услуги”. Условието за използване на платформата е да притежават квалифициран електронен подпис, да имат вече издаден български личен документ в последните 59 месеца преди подаването на заявлението и да са им били снети необходимите биометрични данни. Заплащането на заявените услуги също ще става по електронен път.

За въвеждането в експлоатация на посочените електронни услуги е необходимо да бъдат направени изменения и допълнения в два подзаконови нормативни акта – Правилника за издаване на българските лични документи и Тарифа № 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи по Закона за държавните такси. Допълнително в Тарифа № 3 се предвижда и отмяна на текст, касаещ услуга, която вече не се извършва, а именно – подновяване валидността на паспорт.

Получаването на документите в България няма да е проблем, тъй като при подаване на заявлението може да се посочи лице, което ще вземе документите от МВР. Паспортът и личната карта могат да бъдат изпратени чрез куриерски услуги. В момента посолствата и консулствата също използват куриери за доставка на поща с лични документи.
Електронният подпис също може да бъде издаден дистанционно. В България има няколко фирми, които са лицензирани за издаване на електронен подпис. Цената за година е между 24 лв. и 48 лв.

Три пъти по-голяма цена ще трябва да платят живеещите в чужбина българи, ако подадат документите си за подновяване на паспорт или лична карта онлайн. 

Освен стандартната цена от 20 лв. за международен паспорт или 18 лв. за лична карта, българите зад граница ще трябва да платят и 20 евро за консулско обслужване. Таксата се дължи и при подаване на заявлението в консулска служба, но тогава се доплаща и 1 евро, защото дипломатите са разпечатали заявлението за паспорт или лична карта. С пускането на новата услуга обаче министърът на вънзните работи отменя таксата за подаване на документите на място в консулската служба. Според мотивите му тя обаче ще остане, защото онлайн услугата и подаването на място ще минават през автоматизираната система на Външно за електронни услуги.

Източници: trud.bg, 24chasa.bg

Категории: Българи в ГърцияДокументи министерство на външните работи електронна платформа за подаване на заявления за издаване на лични документи консулски услуги такси
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus