Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Внимавайте с покупките за празничната трапеза

30 Март 2010 / 10:03:24  GRReporter
2394 прочитания

Практични съвети дава Гръцкият център на потребителите, за да знаят какво да купуват и какво да избягват по време на великденския пазар.

 

Храни

- Купувайте от официални и контролирани пазари. Избягвайте да купивате храна от случайни продавачи на улицата или от непознати производители, тъй като може да навредят на здравето ви.

- Купувайте месо, което е от хладилник, а не месо извън хладилник, закачено на куки или изложено на нехладилен щанд.

- Обърнете внимание на мястото откъдето купувате хранителните продукти – трябва да е чисто и да е снабдено с подходящото оборудване за съхранение на месо и млечни изделия.

Месо

- Забранено е да се клането на животни (агнета, кози и т.н.) извън законните кланници. Противно може да представлява опасност за общественото здраве.

- Месото трябва да се държи замразено при температура от 2-5 градуса по Целзий за прясното месо и на температура по-ниска от -18 градуса С за замразеното. Никога не трябва да бъде излагано на открито.

- Потребителите винаги трябва да сравняват цената с качеството на месото и да гледат за печатите от службите за контрол на хигиената, които показват, че компетентините ветеринарни служби са направили необходимия контрол.

- Цветът на печата трябва да ни дава информация за произхода на месото, което купуваме. Гръцкото агнешко и произведеното в ЕС има син печат и пише мястото на производство. Внесените от трети държави имат кафеникав печат и също пише страната на производство.

Яйца

- Подходящите за консумация яйца могат да бъдат проверени по печата върху черупката, на който пише датата на снасянето и датата, до която са подходящи за консумация. Ако купувате яйца без печат от сергия трябва да видите дали на сергията е записана датата на снасянето и датата, до която са подходящи за консумация.

- Избягвайте да купувате яйца с мръсна, спукана или неестествена черупка.

- Отбягвайте да консумирате яйца с капки кръв върху черупката, с оцветен белтък или разбъркан с жълтъка или с лоша миризма.

- За да запазите яйцата в добро състояние, не ги мийте и ги дръжте на хладно място.

- След като сварите яйцата задължително ги поставете в хладилника.

Шоколади

Внимавайте с шоколадовите яйца. Гледайте обвивката, за да избегнете ментетата и вижте и датата, на която им изтича срока.

Зеленчуци

Зеленчуците преди да ги консумирате трябва да ги измиете обилно с вода.

 

Категории: АктуалноЗдравепазар зеленчуциагнешко Великден
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus