Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Забраняват на политиците да носят оръжие в парламента

22 Май 2013 / 11:05:30  GRReporter
1028 прочитания

Представителката от Нова демокрация Фотини Пипили иска задължителен контрол през метални детектори на всички депутати в гръцкия парламент, за да не се допускат народни представители с оръжие на заседанията на Народното събрание. Тя изпрати официално писмо до председателството на Народното събрание, след като се установи, че една част от депутатите на парламентарната група на Златна зора влизат въоръжени в парламентарната зала.

“Настоявам за пълната и категорична забрана за носенето на оръжие от депутати вътре в парламента. Самата възможност, която се дава на представителите на народа да носят оръжие в храма на демокрацията нанася тежка обида на институцията. Освен това, никой вътре в парламента не е в опасност, за да ходи въоръжен. Напротив, с крайностите, на които напоследък ставаме свидетели смятам, че самият парламент е в опасност”, казва в писмо до председателството Пипили.

Според действащия досега закон всички посетители и народни представители са задължени да минават през металните детектори, които са монтирани на всеки вход на сградата. Въпреки това до момента, някои народни избраници обикалят въоръжени кулоарите на парламента, което притеснява техните колеги. Разпоредбата дава право да носят оръжие само охраната на премиера и на министрите, както и бодигардовете на лидерите на парламентарните групи. За всички останали, законът (2168/1993) постановява да предават законно притежаваното си оръжие на входа на парламента, което се записва в специален регистър и собственикът му може да си го получи обратно на излизане от Народното събрание. Това правило явно не се спазва.

Мнозинството от депутатите в гръцкия парламент подкрепят призива на Фотини Пипили, но според председателя на парламента Вангрлис Маймаракис все още няма нито едно официално поименно оплакване срещу конкретен народен представител, който да броди въоръжен в Народното събрание.

Разгорещяването на духовете в Народното събрание и все по-честите груби вербални сблъсъци между представителите на Златна зора с останалите членове на парламента, предизвиква притеснение. Чеховият принцип в драматургията, че ако в първо действие на сцената се появи зареден пистолет (пушка), то във второ действие тя трябва да гръмне, е взет от реалния живот. Писмото на Пипили идва, за да предотврати поредната драма в модерната гръцка история, която в последните години е наситена с най-различни инциденти.

Мнозинството от депутатите в гръцкия парламент подкрепят призива на Фотини Пипили, но според председателя на парламента Вангрлис Маймаракис все още няма нито едно официално поименно оплакване срещу конкретен народен представител, който да броди въоръжен в Народното събрание. Независимо от това, оттук нататък Маймаракис наложи да минават през металодетекторите на парламентарната сграда задължително всички влизащи, включително премиерът и представителите на кабинета.

За по-малко от година представителите на Златна зора показаха, че търпението и креативния диалог не са силните им качества в политиката. Всички си спомняме как говорителят на партията Илиас Касидиарис хвърли в ефир чаша вода срещу депутатката на СИРИЗА Рена Дуру и после наби представителката на Гръцката комунистическа партия Лиана Канели. Тази година около Великденските празници депутатът Георгиос Герменис също показа темперамента си. Той се опита да удари кмета на столицата Герогиос Каминис, но юмрукът му отнесе 12-годишно дете. Според видеоматериалът и показанията на Каминис, Герменис е посегнал към оръжието си, но по-сериозният инцидент беше предотвратен от охраната на кмета. Поредицата от събития сочат, че опасенията на Пипили не са безпочвени. Може би е въпрос на време агресията в гръцката политика да градира и да доведе до необратими последствия.

Категории: Политика въоражени депутатите Гърция Златна зора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus