Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Говорителят на Златна зора наби в ефир Лиана Канели

07 Юни 2012 / 09:06:40  Виктория Миндова
4035 прочитания

Говорителят на Златна зора Илиас Касидиарис наби в ефира на сутрешния блок на телевизия Антена представителката на Гръцката комунистическа партия Лиана Канели. Участниците в политическия панел на предаването на Георгиос Пападакис влязаха в разгорещен конфликт, в който членът на неонацистката партия хвърли вода в лицето на депутатката от СИРИЗА Рена Дуру, а когато Канели реагира на неговото действие, Касидиарис първо я изрита и след това й нанесе три удара. Водещият Пападакис крещеше безпомощно около тях “Не! Не ви позволявам! Недейте!”

Прокурорът Ели Райку веднага задейства процедура и срещу депутата-неонацист е повдигнато обвинение за опасна телесна повреда. Полицията го издирва, за да го залови възможно най-бързо и да бъде осъден по бързата процедура. За тази цел трябва да заловят Касидиарис в следващите 48 часа. Въпреки грубия инцидент, предаването на Пападакис не бе прекъснато и след като Илиас Касидиарис бе изкаран извън студиото Лиана Канели заяви: “Това, което се случи нито ме потресе, нито ще ме уплаши. Нека всички, които гласуваха за Златна зора да видят истинското им лице”.

Срещу Илиас Касидиарис има вече едно висящо дело за съдействие в кражба, нанасяне на телесна повреда, незаконно притежание и използване на оръжие. Според обвинителния акт представителят на отдела “Връзки с обществеността” на Златна зора е наел лека кола, която е била основното превозно средство за изход в престъпление извършено в атинския студентски град през 2007. Тогава извършителите са намушкали с нож преподавател от факултета по физика в Атинския университет, като са му откраднали портфейла и часовника. Граждани в района са видели регистрационния номер на колата, с която нападателите са напуснали местопрестъплението и след полицейска проверка е станало ясно, че автомобилът е бил нает от Касидиарис. Той от своя страна отрича да има каквото и да е участие в инцидента, като поддържа алиби, че през този период е бил в чужбина.

Хулиганското поведение пред телевизионните камери не е чуждо на Златна зора още от деветдесетте години на миналия век. В предаването на Макис Триандафилопулос “Джунгла” през 1998 лидерът на Златна зора Никос Михалолиакос захвърли по посока режисьора Димитрис Колатос парче от декора на студиото. Причината за инцидента бе, че Колатос заяви на Михалолиакос, че е невъзпитан и настоя да не му говори на малко име в ефир при положение, че не се познават от по-рано. На тръгване от студиото Михалолиакос заяви, че не е набил режисьора на място само от уважение към предаването и продукцията.

Пред GRReporter от централата на ККЕ Лиана Канели заяви категорично, че няма да подаде оплакване срещу Илиас Касидиарис. “Това не е лична разправа, а политически акт”, обясни тя решението си и добави: “Няма да позволя да ме плашат с побой и насилие. Нека хората, които гласуваха за подобни животни да видят на какво са способни. Няма да си взимам бодигардове”. Канели обясни, че веднага след като инцидента в студиото се е развил  и програмата е продължила с реклами, хора от продукцията са се стекли да отделят Касидиарис от останалите участници в панела. Затворили са го в отделно помещение, от където е заплашвал, че ще извика по мобилния си телефон 100 “събратя” от Златна зора да ги унищожат. Накрая е разбил вратата и е заминал с червено Алфа Ромео. 

Според разказа на Канели, напрежението на Касидиарис е започнало да градира по време на предаването. Въпреки това не е давал вид, че ще стигне до крайна проява на агресия. Представителката на комунистическата партия го е ударила с вестник по ръката, за да предпази жената, която е седяла между двамата. Според информацията тя е била бременна и агресивното поведение на говорителят на Златна зора е било заплаха за здравето на нея и на плода й. Отговорът на неонацистката партия е бил, че Канели е виновна за инцидента и от Златна зора искат да повдигнат обвинение срещу нея. Ако не е ударила Касидиарис с вестника по ръката, е нямало да се стигне до това жалко развитие на ситуацията. 

Категории: Политика Лиана Канели Златна зора побой Касидиарис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus