Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

За да бъде бюлетината ви валидна

03 Октомври 2014 / 13:10:04  Анастасия Балездрова
1456 прочитания

Ден преди провеждането на извънредните парламентарни избори в България GRReporter информира читателите си как трябва да попълнят правилно бюлетината, за да бъде валиден техният вот.

Според указанията на Централната избирателна комисия гласоподавателят поставя в квадратчето с номера на избраната от него кандидатска листа на партия, коалиция или независим депутат знак „X” или „V”. Отбелязването им е действително, само ако е с химикал, пишещ със син цвят.

Българите, които живеят или пребивават временно в чужбина могат да гласуват само за цялата кандидатска листа на избраната от тях партия или коалиция. Запознайте се с бюлетината за гласуване в чужбина тук.  

След това гласоподавателят сгъва бюлетината по начин, който не позволява да се вижда поставеният знак за партията, коалицията или независимия кандидат. Точните указания за начина на гласуване можете да намерите в страницата на Централната избирателна комисия и в подготвения от нея видеоматериал.

Междувременно бюлетините вече са пристигнали в посолството на България в Атина и се очаква да бъдат разпратени в 15-те избирателни секции, които ще бъдат открити на територията на Гърция. Според главния секретар на посолството Марианна Петрова, петчленните избирателни комисии вече са попълнени, като на някои места ще бъдат извършени малки поправки.

Секциите ще бъдат подготвени в деня преди изборите – събота, 4 октомври.

Гласуването в неделя, 5 октомври ще започне в 06:00 и ще продължи до 19:00. Ако в този час пред секцията има желаещи да гласуват, един от членовете на комисията събира техните лични карти и те упражняват правото си на глас, но не по-късно от 20:00. Гласоподавателите, които се явяват в избирателната секция след 19:00 няма да могат да гласуват.

Желаещите да упражнят правото си на глас трябва да носят със себе си валиден български документ за самоличност (паспорт или лична карта). От посолството подчертават, че трябва да се носят оригиналните документи, а не ламинирани ксерокопия.

По решение на ЦИК всички гласоподаватели ще трябва да попълнят декларация по образец в избирателната секция, независимо дали са заявили участие в изборите предварително (със заявление по пощата или в сайта на ЦИК). За да си спестите време, можете да свалите декларацията тук, да я отпечатате и попълните предварително и да я занесете в избирателната секция в изборния ден.

Адресите на избирателните секции в Гърция са следните:

Категории: Българи в Гърция парламентарни избори гласуване бюлетина избирателни секции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus