Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

За Самарас няма добро и лошо насилие

12 Октомври 2013 / 12:10:00  GRReporter
1618 прочитания

Няма да имаме никаква търпимост към беззаконието и към насилието, които заплашват демокрацията, трябва да разкъсаме порочния кръг на напрежението, което води до насилие, заяви  премиерът Андонис Самарас на заседанието на Политическата комисия на Нова Демокрация.

„Неонацисткият феномен е парадоксален за страната ни, както и смъртно опасен” каза Самарас и добави, че неонацистите са опасни за демокрацията, защото създават щурмови групи и упражняват насилие. „Противопоставяме им се както заслужават- като престъпници... Присъствието на неонацистите излага страната в момент, когато можем да възстановим отново нейното място в Европа, излизайки от кризата. Трябва да приключим с тях. Да покажем нулева толерантност към тях и да изкореним причината, заради която се появяват- и точно това правим. След престъплението в Керасини държавата действа бързо, правосъдието повдигна обвинения на депутати-нещо, което не е ставало до сега в никоя европейска страна. Показахме, че има политическа воля и това е крачка напред. Републиката воюва срещу враговете си и ги побеждава, но не трябва да е същата като тях. Републиката пази правата на враговете си. Ако обвинението бъде признато, ще има последици, ще се разкрият онези, които са ги финансирали” каза още Самарас.

Премиерът говори за насилието, отбелязвайки, че не само Златна зора е нарушавала законите, а и други. Според него насилие е имало не само в Перама, но и при палежа на банка Марфин. Задължение на всички е да осъдят всяка форма на насилие, а не да свидетелстват в подкрепа на убийците. Няма добро и лошо насилие, отбеляза Самарас и добави, че със събитията в Марфин и при златните мини в Скуриес ще се занимае правосъдието. „Една демократична партия не може дадели насилието на добро и лошо, и всички партии трябва да подкрепят законността, без бележки под линия и допълнителни условия” заяви още Самарас и добави, че теорията за доброто и лошото насили подхранва  насилието и екстремизма.

Безработицата намалява, а БВП показва увеличение, макар и малко, подчерта премиерът и добави, че ще има първичен бюджетен излишък. Според него подобрението ще се почувства скоро от всички. „Дълга го контролираме и го съкратихме-над 125 милиарда евро пряко и 20 милиарда непряко, и сега се обсъжда дали да не намалим други 11 милиарда.  Нашите партньори поеха ангажимента, че ще ни помогнат.Вчера се разпространи мълвата за нови мерки, макар, че много пъти казахме, че няма нови мерки, и това го каза шефът на МВФ, а ЕК каза, че няма да се налагат нови данъци. Това се дължи на постигането на целите ни. На някои това не им харесва” каза още Самарас.

Премиерът подчерта, че правителството има четиригодишна визия и че народът ще съди в края, а не сега, когато започват да излизат от кризата. Той добави, че след посещенията в САЩ и Израел може да се каже, че инвеститорите все повече се доверяват на Гърция.

Самарас говори и за вътрешните промени в Нова Демокрация. „Партията прави смели крачки, реформираме партията в една голяма политическа организация по европейски образец” каза той.  

Приключвайки, Самарас заяви, че се прави всичко необходимо, за да се извади Гърция от кризата. „Няма за какво да се извиняваме на никого. Народът няма да ни съди с критериите на противниците ни” добави премиерът.

СИРИЗА: Самарас се изявява като лидер на политическото разединение

СИРИЗА реагира на казаното от Самарас  светкавично „Самарас се изяви за пореден път като лидер на политическото разединение и на теорията за двете крайности, от която се отдалечава, за да се наслади на политическата си изолация дори вътре в собствената му партия” се подчертава в  прес съобщението на партията.  „В рядък момент на самокритика премиерът в речта си призна липсата на политическа воля през изминалия период за справяне с нацисткото насилие. Признанието за вина, че правителство не само не е действало, както е било длъжно, но и напротив- флиртувало е с идеята Златна зора да до подкрепи, показва неговите тежки политически отговорности” казват още от СИРИЗА.

„Следователно, въпреки днешните уверения, че ”причините за разпространението на фашисткия феномен ще бъдат елиминирани, те всъщност не докосват ядрото на упражняваната политика на меморандума –политика на мизерията” се подчертава още в изявлението на прес службата на най-голямата опозиционна партия.

Категории: Андонис Самарас Нова Демокрация насилие Златна зора СИРИЗА Комунистическа партия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus