Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Жертвите от палежа на Marfin станаха три

05 Май 2010 / 13:05:23  GRReporter
3226 прочитания

Марина Николова

Трима души, един мъж и две жени са загинали, след като анархисти подпалиха с коктейли Молотоф клона на банка Marfin на улица "Стадиу"23 в центъра на Атина. Информацията е потвърдена от противопожарната служба. И тримата са служители на банката. Те се намирали на третия етаж на сградата, когато пламъците я обхванали. И тримата са загинали от задушаване от облаците черен дим, предизвикани от пожара. Това е първото отнемане на човешки живот по време на демонстрация в Гърция от 1991 година насам. Гръцкият парламент запази минута мълчание в памет на загиналите."Едно е да протестираш, друго е да убиваш", заяви пред парламента премиерът Георгиос Папандреу.

От Противопожарната служба потвърдиха, че са евакуирали от сградата 4-ма души - две жени и двама мъже, които избягали на балкона, за да могат да дишат. И четиримата са без опасност за живота. Демонстрантите подпалиха кола на турска телевизия, която се намира пред сградата на Marfin и влязоха в пререкания с други телевизионни екипи, които също отразяват трагичния инцидент. В късния следобед на мястото на трагедията се появи и президентът на Marfin Investment Group Андреас Вгенопулос, съпроводен от внушителна полицейска охрана.

Инцидентът стана по време на многохилядния протест на гръцките синдикати пред сградата на парламента, който поиска отмяна на строгите мерки за финансови ограничения, които гръцкото правителство бе принудено да предприеме под натиска на Международния валутен фонд и Европейската комисия. В момента горят сградите на Областната управа на областта Атика на булевард "Сигру" и на данъчната служба на улица "Амалияс". От коктейли Молотоф горят и две пожарни коли, паркирани на същата улица.

Синдикатите говорят за най-масовия протест в Атина от месеци насам. Според различни източници между 25 и 40 хиляди са били участниците в него. Държавни и частни служители, безработни, пенсионери, студенти наводниха центъра на гръцката столица и скандираха: “Запалете парламента!”, “Пожар в къщата на всеки банкер!”. Демонстрацията, организирана от синдиката на Комунистическата партия на Гърция ПАМЕ започна в 11,00 часа от площад “Омония”, а симпатизантите му бяха изпълнили цялото протежение на булевард “Стадиу” до площад “Синтагма”.

Хората са толкова много, че цялото шествие преминава през парламента чак в 13,30 часа. “Работа за всички!”, “Борба, промяна!”, “Историята се пише с класова борба!”, “Взеха ти вота, но не скланяй глава” бяха само част от лозунгите, които демонстрантите скандираха или носеха със себе си. “Никога не съм идвала на демонстрация, защото имам деца и по това време трябва да ги взимам от училище, но повече не се търпи. Това е краят на ПАСОК”, ми казва жена, с която вървим успоредно.     

“Крадци! Лъжци!”, скандират хората пред парламента. Чуват се бомбички, скандиранията спират. Около 13,20 група младежи се опитва да влезе в сградата на парламента през входовете на улиците “Василисис Софияс” и “Амалияс”, но силите за борба с масовите безредици ги разпръскват със сълзотворен газ. В момента, в който започнаха демонстрациите на двата най-големи гръцки синдикати АДЕДИ и ГСЕЕ друга група младежи се опита да влезе в Министерството на финансите, но полицията отново ги разпръсна със сълзотворен газ. В момента профсъюзното шествие е разцепено на две. В центъра цари напрежение и "ухае" на сълзотворен газ. В средата на площад "Синтагма" и на няколко места по улица "Стадиу" горят кофи за боклук.

В момента центърът на града е блокиран и полицията разрешава да се влезе в него само след проверка.

 

Категории: гръцка икономическа криза стачка профсъюзиОбщество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus