Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Втори министър по пътя на Цохадзопулос за оръжейните доставки

13 Март 2014 / 13:03:55  GRReporter
675 прочитания

Гръцките съдебни власти продължават разследването за “черните” пари около оръжейните доставки след процеса срещу бившия военен министър Акис Цохадзопулос. Следователят Гавриил Малис, на когото е поверено цялостното разследване на случая призова за разпит съпругата на друг един изтъкнат представител на ПАСОК, заемал високи министерски постове в ключови ведомства в продължение на години. Става дума за съпругата на Янос Папандониу, Рула Кураку. Тя бе привикана да даде обяснения за произхода на два милиона евро, които бяха намерени в банкова сметка на нейно име в швейцарската банка HSBC. Сметката бе намерена в така наречения списък Лагард и съпругата на Папандониу бе призована да даде обяснения за това как се е сдобила с вложената в нея сума, както и да се съгласи тя да бъде отворена.

Според съдебни източници следователите са попитали Рула Кураку дали сумата от 1,3 милиона евро е свързана с оръжейните доставки от периода, когато съпругът й бе начело на военното ведомство. В отговора си тя обяснила, че парите са били предназначени за двете й деца и нямали нищо общо с незаконна дейност или с подкупи, получени от договорите за оръжейните доставки. Тя дори заявила, че няма нищо против да бъдат отворени всички нейни банкови сметки, за да се докажат свидетелските й показания. Според сътрудници на нейния съпруг разпитът на Рула Кураку завършил в рамките на пет минути.

Във връзка с имотното състояние на двойката, разследването е насочено към два доклада на Службата за борба с финансовите престъпления, в които се описва сума в размер на 2,8 милиона евро и банкови сметки в швейцарски и гръцки банки. Парите, които са намерени в сметки извън посочената в списъка Лагард са за 1,35 милиона евро.

Привикването на Рула Кураку като свидетел в разследването за оръжейните програми е първото действие на съдебните власти, което свързва семейство Папандониу с финансовия скандал. Все още не е ясно дали сумата е свързана със закупуването на подводниците или на оръжейните системи TOR-M1.

Освен съпругата на Янос Папандониу показания са дали и семейство Кандалепас, които са техни кумци. Според данните от разследването те са внесли сума от 1 милион евро в сметка на Рула Кураку. В показанията си двамата съпрузи посочили, че са й дали парите, за да й помогнат финансово, но отказали да дадат съгласието си за отваряне на банковите им сметки.

Срещу Янос Папандониу и съпругата му вече са повдигнати обвинения относно сметката с двата милиона евро, посочена в списъка Лагард. Обвиненията срещу двамата са, че са представили неточна информация за начина, по който са придобили парите. Основният аргумент на бившия министър е, че сумата е лично имущество на съпругата му и са предназначени за двете й деца от предишния й брак. По думите му тези пари са били предадени на децата на Рула Кураку през 2010.

Янос Папандониу е един от най-изтъкнатите представители на ПАСОК – партията, която управляваше Гърция в продължение на повече от 20 години. От 1994 до 2004 е заемал постовете на министър на икономиката, министър на икономиката и финансите и министър на отбраната (от октомври 2001 до март 2004). Той свързва името си с приемането на Гърция в еврозоната.

Според източници следователят цели възможно най-скоро да бъде отворена сметката на бизнесмена Янис Кандалепас, за да може да продължи разследването във всички посоки.

В същото време сирийският бизнесмен Фуад ал Заят изпрати писмо до следователя обяви готовността си да сътрудничи на гръцките съдебни власти по случаите с оръжейните доставки.

Съдебни източници твърдят, че той може да даде показания дори и сега, въпреки че е подсъдим в процеса срещу бившия вътрешен министър на Кипър Динос Михаилидис за военните доставки на островната страна. Заслужава да се отбележи, че Заят е смятан за ключова фигура в разпределянето на “черни” пари чрез подкупи за доставките на руските оръжейни системи TOR-M1. Въпреки твърденията на Заят, че не познава Никос Зиграс (осъден и основен свидетел в делото за подкупите, получени от братовчед му Акис Цохадзопулос), бизнесменът го сочи като притежател на голяма банкова сметка в Ливан, която не е декларирана пред гръцките власти.  

Категории: Криминална хроника подкупи оръжейни доставки Янос Папандониу Акис Цохадзопулос Никос Зиграс Фуад ал Заят
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus