Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Швейцарските прокурори разследват две сметки с пари от подкупи на стойност 24 милиона евро

22 Януари 2014 / 19:01:51  GRReporter
1348 прочитания

В центъра на вниманието на швейцарските съдебни власти са бившият министър Акис Цохадзопулос, неговата съпруга Вики Стамати и братовчед му Никос Зиграс, замесени в случай с пране на мръсни пари, свързан с две сметки в швейцарска банка. В периода 2000-2001 в тези сметки чрез два чека са внесени близо 30 милиона швейцарски франка (24,3 милиона евро), вероятно свързани с подкупи, дадени за договорите по оръжейните сделки.

По-конкретно, в началото на февруари в Гърция се очаква да пристигнат швейцарските прокурори, разследващи въпросния случай, за да разпитат като заподозрени Акис Цохадзопулос и Вики Стамати в затвора, където излежават присъдите си, както и Никос Зиграс, също осъден по делото с оръжейните програми, но по-късно освободен.

Тримата обвиняеми вече са уведомени от следователите Гавриил Малис и Димитрис Ставропулос, които са приели искането за съдействие на федералния прокурор на Берн Линхард Окснер. От Швейцария вече са изпратени не само доказателствата, с които разполагат швейцарските власти, но и въпросите, на които ще трябва да отговорят тримата обвиняеми.

Според източници, от списъка с въпросите става ясно, че в центъра на вниманието на швейцарците ще бъдат отношенията на бившия министър, неговата съпруга Вики Стамати, на бившата му съпруга Гудрун Молденхауер, както и на братовчед му Никос Зиграс, с пет лица, които изглежда са изиграли ключова роля в прането на мръсните пари, дадени за оръжейните системи, а именно:

Висшия служител в банка Morgan Stanley A. G. Павлос Байлас, за когото Сона Леондопулу, бивша съпруга на Никос Зиграс, посочва в показанията си, че е имал контакти с мъжа й, и че е посредничил за откриването на сметка на нейно име в банка UBS, по която е била преведена сумата от 10 000 швейцарски франка.

61-годишния търговец на оръжия Власис Камбуроглу, открит мъртъв без видими следи от насилие в малък хотел в центъра на Джакарта, Индонезия.

Издирвания сирийски бизнесмен Фуад Ал Заят, собственик на «Drumilan Offset Programme LTD», получила компенсациите от покупката на ракетите TOR-M1. Според обвинителния акт той е дал на Акис Цохадзопулос 32 милиона швейцарски франка и 1 748 000 долара, платени чрез офшорни фирми. Чековете, издавани от обща сметка, която поддържал Заят в швейцарска банка заедно със съпругата си, са били получавани от либерийските дружества Blue bell S. A. и P& A Investments S. A., управлявани от Никос Зиграс, но действителният собственик на които е бил Акис Цохадзопулос.

Братята Пиер и Жорж Христодулиди, на които в даден момент е била прехвърлена компанията Clavis Inter-national Limited Liability Company, основана от обвиняемия по същото дело Йоргос Камарис.

Въпросите на швейцарските прокурори към Акис Цохадзопулос и Никос Зиграс се отнасят до следното:

  • Кой е открил въпросните сметки, кой е бил действителният титуляр и кой е вземал решения вместо него?
  • Какви са били отношенията между Зиграс-Цохадзопулос и Павлос Байлас, и как са били открити тези сметки с паспорта на Зиграс?
  • Къде, как и кога са се запознали Цохадзопулос, Байлас и Зиграс и къде са се срещали?
  • Какво е  искал или очаквал в замяна Павлос Байлас?
  • Отношенията на Байлас и Вики Стамати, къде, как и кога са се запознали и какво са обсъждали?
  • Каква е връзката на Гудрун Молденхауер с Байлас?
  • Какъв е бил произходът на парите, внесени с чекове в банка Morgan Stanley?
  • Знаел ли е Байлас за задкулисните игри около тези плащания?
  • Кой е давал заповед за прехвърлянето на парите в Morgan Stanley?
  • Посредством прехвърлянето на парите първо в брой и чекове, а впоследствие чрез Morelia е направен опит да бъде прикрит произходът им. Дали Зиграс, Цохадзопулос, Байлас и други са го знаели?

Какво ще попитат Вики Стамати

Швейцарските прокурори ще попитат Вики Стамати следното:

Категории: Акис Цохадзопулос дело пране на мръсни пари швейцарски банки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus