Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

С куфари пренасяли подкупа за дефектните германски подводници

19 Юли 2012 / 19:07:00  GRReporter
3019 прочитания

Братовчедът на бившия министър на отбраната Акис Цохадзопулос Никос Зиграс разказа подробно в своята деветчасовата защитна реч, как близките приятели Янис Сбокос, Янис Белциос, но и той самият са пренасяли с куфари „мръсните” пари от подкупите за подводниците и доставката на руските противовъздушни ракети TOR Μ1.

Ново лице в аферата е Динос Михаилидис, бивш министър на вътрешните работи в кипърското правителство, за когото Зиграс казва, че е изпълнявал основна роля, тъй като заедно с Цохадзопулос са организирали даването и вземането на подкупите. Главните моменти в защитната реч са следните:

«Моралните и физически извършители, които организираха, планираха и изиграха основна роля в този случай, са Апостолос (Акис) Цохадзопулос, Власис Камбуроглу, Ал Заят Фуад и Динос Михаилидис. Крайните получатели на парите са Апостолос Цохадзопулос и Янис Сбокос. Динос Михаилидис е ключово лице в случая, както и личен приятел на Акис Цохадзопулос, когото последният ми беше представил като лице, ползващо се с изключителното му доверие. Той беше човекът, който ръководеше всички срещи, контакти и решения между Ал Заят, Камбуроглу и Цохадзопулос. Той беше човекът, който лично пренасяше в куфари големи парични суми в Гърция, всички чекове от Заят и Камбуроглу в Гърция и Кипър, както и пари в брой заедно със сина си Михалис Михаилидис. Трябва незабавно да се разпитат посочените лица, защото изпълняват основна роля в случая...».

500 000 евро е цената на развода

«Искам също така да ви кажа, че по-късно се присъедини още един човек, който пренасяше в чанти големи суми пари за Цохадзопулос. Този човек е Янис Белциос, който поддържаше връзка само с Акис Цохадзопулос, защото явно се беше забъркал и в друга афера. Също така, трябва да спомена и някои други отделни случаи, като например Маргарита Терзи, живуща в Швейцария, която се предполага, че е собственик на супер луксозен апартамент в Солун, купен от Цохадзопулос на името на дъщеря му Арети. Трябва да проверите как е платена цената на апартамента, каква е връзката на Терзи с Цохадзопулос и съпругата му Вики Стамати, както и как Терзи се озовава на поста съветник в министерството на отбраната. Трябва да проверите колко хиляди долара в чанти е взела със себе си в чужбина бившата съпруга на Цохадзопулос Гудрун, за да се съгласи на развод. Зная, че тя е получила наведнъж сумата от 500 000 долара, които не са декларирани никъде... Що се отнася до сина му Александрос, той е получил дял във фирма за обществено хранене на улица „Патисион” с наименованието СТОА. Зная, е баща му е заплатил на бившия собственик, издател на вестник, стойността на дела, която е над 400 000 евро, пари, които са платени в брой и не са декларирани никъде...».

«Янис Сбокос е човекът, получил огромни парични суми, инвестирани от тъста му, който е свързан с борсова компания. Сумите, инвестирани от тъста му, идваха от Сбокос и Цохадзопулос. Трябва да ви кажа, че става дума за парични суми, които Цохадзопулос иска да си върне и днес от Сбокос, когото в бележките си нарича Воскос (на гръцки - „овчар”). При всичките си пътувания в чужбина, контакти с банки и престой в луксозни хотели, Цохадзопулос е използвал моето име и един мой паспорт с изтекъл срок на валидност още през 1990».

«По отношение на компанията Nobilis, заявявам, че не съм свързан по никакъв начин с тази фирма, и това, което зная, го зная от Акис Цохадзопулос и Ефросини Ламбропулу. Компанията е основана в полза на Цохадзопулос от адвокатска кантора, която продавала офшорни компании от името на Мария Цекура и Сбокос предал акциите й на Цохадзопулос. Акис Цохадзопулос държеше контрола над дружеството и искаше да купи къщата на улица „Ариопагиту” чрез него. Ефросини Ламбропулу, неговата счетоводителка, знае всички тайни и машинации на бившия министър. Смятам, че би било интересно да се проверят сметките на Nobilis и Мария Цекура за периода след покупката на къщата до Акропола, към 2001, от компанията TORCASO. Покупката на имота е виртуална и е осъществена без да бъдат платени никакви пари...».

Зиграс добави, че като наемател Цохадзопулос е направил много промени в къщата чрез компанията ARCON на архитекта Астериос Икономидис, стрували хиляди евро... Заедно с него работел и друг архитект на име Йоргос Андриотакис, сътрудник на Арети Цохадзопулу, както и на бившия министър.

«Компанията TORCASO бе създадена през 1998 в Кипър от мен по нареждане на Цохадзопулос. Тя бе създадена, за да може, както ми обясни Цохадзопулос, някои негови приятели да му превеждат големи суми пари, за да ги инвестира в недвижими имоти... Имотите бяха на улица „Ариопагиту”, „Кифисяс” и „Кефалиняс”. Управителния съвет на дружеството, с изпълнителен директор Спирос Хадзиниколау, откри банкова сметка в Кипър и в Кипърската банка в Гърция...» добави Зиграс.

«Големи парични суми бяха преведени в сметката на TORCASO, но и на BLUE BELL в Швейцария, в банка Credit Lyonnais. Банкови чекове издаваше и Михаилидис, и за тази цел бе мобилизирана и кантората на бизнесмена Мелас. Пари в брой е предавал на Цохадзопулос и съдружникът на Мелас Андониадис...».

«Впоследствие здравословното ми състояние се влоши и Цохадзопулос плащаше разходите ми в клиника в Мюнхен. Действителният му интерес беше свързан с него самия, искаше да не умра, за да го осведомявам за сметките му...».

Категории: Акис Цохадзопулос пране на пари подкупи Никос Зиграс защитна реч подводници
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus