Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Втора поредна вечер напрежение пред театър "Хитирио"

13 Октомври 2012 / 12:10:48  GRReporter
1224 прочитания

И в петък  вечерта пред театър "Хитирио" около 200 човека, членове на парарелигиозни организации протестираха заради представлението "Corpus Christi", което те смятат за богохулство. Полицаите, които от следобед се намираха там, отблъснаха протестиращите от входа на театъра, използвайки сълзотворен газ. В района дойде и група от членове на Златна зора, начело с депутата Илиас Панайотарос, който по рано през деня участва в изява на крайно десните. Пред театъра се появиха и много граждани и хора на изкуството, декларирайки, че искат да подкрепят създателите на представлението и "да защитят правото им на свободно изразяване от фашистките атаки",  както и за да са сигурни, че няма да се повторят сблъсъците от предишния ден.

"Ние сме страната, която е създала театъра и културата, и не може една малобройна група да злоупотребяват с националния химн и православната вяра" заяви режисьорът на представлението "Corpus Christi" /"Тялото на Христос"/ Лаертис Василиу пред Атинската новинарска агенция. Той каза, че всички, които протестират, не са гледали постановката. "Една възрастна двойка, която гледа представлението през лятото, ми каза, че  идваш да видиш пиесата 50% християнин, а си тръгваш 200%  християнин. Не исках да направя представление за вярата, направих представление за нуждата на група от хора да проектират мечтите си, надеждите и очакванията си върху образа на един водач, който ще извади страната от разрушението. Посланието на постановката е "Слушай със сърцето си", допълни още Василиу.

 

В изявление на Съюза на гръцките артисти, което осъжда събитията,  се отбелязва, че свободното изразяване и чувствителният поглед върху обществените въпроси, които ни вълнуват, са целта на актьорското изкуство, както и на всички изкуства. И затова артистите са срещу всичко онова, което ограничава, контролира и саботира работа и развитието им. Варварството, насилието, цензурата и налагането на ограничения върху изкуството и върху живота все повече се засилват. И когато се цензурира изкуството, се цензурира и животът.

Театралната постановка"Corpus Christi" на Терънс МакНали под режисурата на Л. Василиу, представена от трупата АРТИСАН в театър "Хитирио" преразглежда и пресъздава историята на Исус и на дванадесетте апостоли. Представя Исус като водач и Юда като влюбен в него, и разглежда историята на тези тринадесет човека от юношеството до съзряването. Героите са пренесени в днешно време и връзките им са подложени на изпитание от любовта, обичта, кариерата и предателството.

 

Тази вечер, в 11 ч. вечерта, е насрочена отново премиерата, а следобед пред театъра ще се срещнат организациите на хората на изкуството за да защитят представлението.

 

Категории: театър Хитирио протести Corpus Christi Лаертис Василиу
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus