Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Всеки един от четирима доктори пие успокоителни или алкохол

25 Януари 2010 / 12:01:32  GRReporter
2425 прочитания

 

Всеки един от четирима доктори стават жертви на синдрома на професионалното изтощение (burnout) още през първите години, когато започват работа. Много по-голям е процентът при докторите, които учат за специалност, студентите по медицина, медицинските сестри и служителите в Бърза помощ.

Изтощението на докторите ги кара да прибегнат до употребата на алкохол и успокоителни хапчета по време на работа, което води до затлъстяване, депресия, психосоматични и сърдечни проблеми. Освен че те вредят на собственото си здраве, в много случаи може да се превърнат и в заплаха за своите пациенти, тъй като могат да допуснат грешки при диагнозата или терапията.

Според изследване, което проведе лабораторията за здраве към Медицинския факултет в Солунския университет Аристотел, 25% от докторите-специалисти страдат от професионално изтощение. Процентът на „прегорелите” от работа се увеличава в категорията на специализиращите в болници – 33%, 28% са жертвите сред студентите по медицина, 37% са изтощените от работа медицински сестри и 35% - служителите в Бърза помощ. В научното изследване, което е продължило пет години са участвали 1500 души работещи в сектора на здравеопазването.

По време на срещите си с лекуващия персонал, изследователите отбелязват, че са взимали интервюта от доктори, които взимали успокоителни хапчета, до които имат пряк достъп заради естеството на работата си, но са открили и цели изби с алкохолни напитки, които се консумирали в болничните заведения, съобщава вестник „Та неа”.

 

Категории: ОбществоЗдраве
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus