Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Въпроси и отговори за изборите на 5 октомври

01 Октомври 2014 / 13:10:07  Анастасия Балездрова
1075 прочитания

Три дни преди провеждането на извънредните парламентарни избори в България, съставът на някои от избирателните комисии в секциите, които ще бъдат открити на територията на Гърция все още не е уточнен. „Въпреки че решенията на Централната избирателна комисия бяха издадени, някои от определените за членове граждани заявиха, че не могат да се отзоват и в момента текат промени. Това обаче не означава, че секциите няма да бъдат открити”, поясни за GRReporter Марианна Петрова, първи секретар на посолството на България в Атина.

Тя допълни, че въпросът ще бъде решен и секциите ще бъдат подготвени навреме, ден преди изборите, както се посочва в изборното законодателство. В същото време посочи, че по решение на ЦИК всички желаещи да упражнят правото си на глас ще трябва да попълнят декларация в избирателната секция, независимо дали са заявили участието си в изборите предварително чрез изпращане на заявление по пощата или в сайта на ЦИК.

От посолството ни информираха, че имат стриктна забрана да дават информация относно хода на гласуването. Информация ще се предоставя само от електронната страница на ЦИК, където обаче е малко вероятно да има сведения за всяка страна по отделно.

В навечерието на изборите GRReporter отговаря на най-често задаваните въпроси относно изборния процес. Предвид факта, че голямото струпване на желаещи да гласуват е между 11:00 и 16:00, от посолството препоръчват на гласоподавателите да отидат в избирателните секции преди или след този пик.

Въпрос: Кога ще се проведат изборите?

Отговор: Извънредните парламентарни избори ще се проведат тази неделя, 5 октомври 2014, от 06:00 до 19:00. При наличие на желаещи да гласуват в 19:00 член на избирателната комисия събира личните им карти и те гласуват до 20:00. Пристигналите в избирателната секция след 19:00 няма да имат възможността да гласуват.

Въпрос: Кой има право да гласува?

Отговор: Право на глас имат всички български граждани, които живеят или пребивават временно в чужбина (туристи, роднини, приятели и посетители от България или други държави) при следните предпоставки:

-да са навършили 18 години

-да представят валиден български документ за самоличност (паспорт, лична карта или военна книжка за военнослужещите).

Ако тези документи са с изтекла валидност, може да се гласува с удостоверение, издадено от посолството на Република България в Атина или консулството в Солун, в което се посочва, че лицето е подало заявление за удължаване на тяхната валидност или за издаване на нови.

Въпрос: Мога ли да гласувам с ламинирано фотокопие на личната карта?

Отговор: Не. Може да се гласува само срещу представен оригинален личен документ.

Въпрос: Необходимо ли е да се запиша предварително някъде, за да гласувам?

Отговор: Не, можете да упражните правото си на глас и когато не фигурирате в предварително съставения списък. В деня на изборите ще попълните декларация по образец, която ще получите в избирателната секция, където ще гласувате.

Ако искате да си спестите време, можете да свалите декларацията тук, да я отпечатате и попълните предварително и да я занесете в избирателната секция в изборния ден.

Въпрос: Как изглежда бюлетината за гласуване в чужбина?

Отговор: Можете да се запознаете с бюлетината тук. За разлика от сънародниците си в България, българите, които живеят или пребивават в чужбина временно нямат избирателен район и не могат да гласуват с преференция за конкретен кандидат-депутат. Те могат да гласуват само за цялата кандидатска листа на избраната от тях партия или коалиция.

Въпрос: Къде се намират избирателните секции в Гърция?

Отговор: На територията на Република Гърция ще има 15 избирателни секции. Адресите са:

Категории: Българи в Гърция парламентарни избори гласуване изборни секции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus