Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Война между полиция и демонстранти в центъра на Атина

12 Февруари 2012 / 19:02:15  GRReporter
1658 прочитания

Анастасия Балездрова

В 14,00 часа гръцкият парламент започна обсъждането на законопроекта от три текста - за окастрянето на дълга към частните кредитори със 100 милиарда евро, за рекапитализацията на гръцките банки и за упълномощаването на премиера Лукас Пападимос и на финансовия министър Евангелос Венизелос да сключат нов заем с Европейския съюз и с Международния валутен фонд за 130 милиарда евро. Те ще помогнат на страната да избегне фалита. Но партньорите на Гърция отпускат парите само при условие за строги икономии и финансова дисциплина от страна на Атина.
    Извън сградата на парламента множество хора са се стекли, за да протестират срещу новите мерки за финансова дисциплина, които днес парламента ще трябва да приеме, за да се сключи договора за новия заем. Репортерът на GRReporter Анастасия Балездрова предава от центъра на Атина, че полицията е изтласкала протестиращите от площад Синтагма пред парламента по съседните улици Ерму, Панепистимиу и Акадимиас, като използва сълзотворен газ. За да неутрализират сълзотворния газ и химическите газове, използвани от полицията, демонстрантите са разпалили огромни огньове в центъра на гръцката столица.

Анархисти чупят късове мрамор по улиците Филелинион и Отонос и замерят полицаите.Според телевизия Скай до момента има четирима ранени. Демонстрантите са хвърлили коктейл молотоф във фоайето на хотел Крал Джордж, без това да причини големи материални щети. Броят на ранените се увеличава, сред пострадалите има и полицаи. Площад Синтагма е почти изпразнен, боевете се водят по уличките, които се стичат към него.

Не по-спокойно е и вътре в парламента, където десетки депутати напускат парламентарните си групи в знак на протест срещу условията, при които Европа отпуска новия заем за Гърция. Редовете на ПАСОК напуснаха бившите министри Харис Кастанидис и Лука Кацели. Депутатите отхвърлиха за начало искането на радикалната левица СИРИЗА да се обяви за противоконституционен новият заем от 130 милиарда евро.

В интервю за неделното издание на вестник Катимерини изпълнителният директор на Института за международни финанси Чарлз Далара призова гръцките депутати да гласуват за отписването на 50 на сто от гръцкия дълг от страна на частните кредитори на страната. "Ако PSI не приключи до 14 март ни чака катастрофа", заяви от парламентарната трибуна и финансовият министър Евангелос Венизелос.

Не спират и призивите на крайните елементи срещу сключването на новия заем с Европейския съюз. Световноизвестният композитор Микис Теодоракис, вече в преклонна старост бе един от тези, които призоваваха гражданите да се стекат около сградата на парламента. Самият той се появи там и влезе в парламента, за да призове и депутатите да гласуват срещу заема. Но не бе в състояние да обясни как Гърция ще може за една нощ да занули бюджетния си дефицит и да живее без парите на Германия и другите богати страни от ЕС.

Лекарски организации са отворили доброволен пункт на площад Синтагма, където в момента се намира и председателят на лекарския съюз Георгиос Патулис.
  

Категории: гръцки парламент площад Синтагма напрежение заем от Европейския съюз полиция сълзотворен газ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus