Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вкусната „фава” от Санторини вече е продукт със запазена марка

04 Март 2010 / 11:03:42  GRReporter
7845 прочитания

Фавата е едно от мезетата, което не може да липсва от която и да е уважаваща себе си таверна, за да даде традиционния привкус на типично„гръцко”. Тя е жълтеникава на цвят, прави се на пюре, въпреки че е зърнесто растение от типа на лещата, и се сервира оформена в плоски чинии. Фавата има високо съдържание на протеини и карбхидрати.

Нейните естествени и химически свойства я правят лесна за готвене, мека и приятна за ядене и леко сладникава на вкус, въпреки че най-вероятно ще я опитате поръсена със ситно нарязан лук върху нея.

Името „Фава” за първи път се появява в писмените текстове от 6-5 в.пр. Хр. в откъси от една загубена трагедия на Есхил, където терминът е употребен, за да опише храната на бедняците. Истината е, че фавата е евтина и се готви лесно, макар и да изисква по-дълго време, за да се свари и да стане на пелте. Още от древността фавата се култивира на остров Санторини – повече от 3 600 години. Вулканичната почва и местния климат способстват за отглеждането и развитието на този уникален местен продукт.

Липсата на влажност на почвата означава, че малкото зеленчуци, които растат на остров Санторини имат много силен аромат и вкус. Едно от най-интересните и вкусни пиата с фава е, когато е добре сварена и се поднася с патладжан отгоре.

Фава Санторини според Официалния журнал на Европейския съюз вече е със запазена марка за произход и с PDO индикация.

 

Категории: Средиземноморска диета фава Санторини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus