Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Висока изборна активност в Гърция

05 Октомври 2014 / 18:10:30  Анастасия Балездрова
1265 прочитания

Вотът в избирателни секции, които бяха открити на територията на Гърция протече при изключително висока избирателна активност. От рано сутринта пред секциите се образуваха големи опашки, които често наброяваха повече от 150 души.

До обяд в секцията на площад „Караискаки” бяха гласували почти 500, а притокът на желаещите да дадат своя вот не спираше. Подобна бе ситуацията и в секцията в квартал Екзархия, докато в секцията в сградата на посолството процедурата не отнемаше повече от половин час.

Според български гражданин, гласувал в Каламата, до 14:00 в тамошната секция са гласували 120 души и изборният ден е протекъл спокойно при засилено участие на гласоподаватели. До края на изборния ден в секцията са гласували 158 души и изборният процес е преминал в спокойна обстановка и без никакви проблеми. Сред гласувалите е имало и българи, които живеят в Триполи, които са изразили желанието да се организират и изискат създаването на изборна секция и там на следваща изборна надпревара. Както в Каламата и региона, така и в Триполи, българите наброяват около 1000 души.

В Кавала изборната активност също се определя като висока от упражнилите правото си на глас в града българи.

В Солун средното време за чакане е било между 30 – 40 минути въпреки големия приток на желаещи да гласуват. Освен пребиваващите в града българи в сградата на консулството са упражнили правото си на глас и много туристи от България. „След 13:00 часа пристигнаха поне 5 автобуса с екскурзианти, които нямаше да успеят за се върнат в България за да гласуват. От разговорите ми с много от хората разбрах, че те имат все по-голямо желание да участват в изборите”, заяви пред GRReporter Анна Калинчева , преподавател по история в българското неделно училище „Свети Великомъченик Георги Зограф”.

В Атина средното време за чакане надвишаваше един час и повечето от чакащите изразиха недоволството си от факта, че откритите в центъра на гръцката столица избирателни секции са едва две.

„Гласувам за пръв път откакто съм в Гърция, защото по време на предишните изборни надпревари нямах възможност да отида да гласувам. Мислех, че е необходимо да се регистрирам и т.н. Сега разбрах в последния момент, че можем да гласуваме в центъра на Атина, а не в посолството”, каза за GRReporter Снежана Владимирова.

Неделният ден е почивен за голямото мнозинство от българите, които живеят в Гърция и те масово решиха да дадат своя глас. Големите опашки пред избирателните секции обаче изнервиха избирателите, които прекараха по-голямата част от времето в чакане.

„Загубихме си почивния ден. Той ни е даден за почивка, да се срещаме с хора, а не да чакаме тук толкова часове за да гласуваме. Мисля, че е необходимо да има секции на различни места в Атина, за да не губим толкова време”, посочи Стефка Стефанова.

Според нея много гласоподаватели са се разубедили да гласуват именно поради опасенията, че ще трябва да прекарат целия си почивен ден на опашката. В същото време подчерта, че повечето от нейните познати в Атина са гласували.

Голям бе напливът на гласоподаватели и в избирателната секция в квартал Ексархия, където обаче гласуването течеше с особено бавни темпове. Това бе причината за решението на над 100 души да се откажат да гласуват. Една от тях бе българският адвокат в Атина Милена Първанова, която дори отправи жалба до ЦИК за това. „Написах им, че е това е срамно. На практика лишават хората от правото на глас”, каза тя и допълни, че няма да направи нов опит да участва в изборите, тъй като приема случилото се като подигравка с избирателите.

Известният български композитор Юри Ступел също се принуди да напусне опашката, но каза, че по-късно ще отиде отново в секцията, за да даде своя вот.

Много от избирателите обаче изчакаха стоически своя ред, но изразиха огорчението си от „начина, по който се отнасят към нас”. Те посочиха, че за немалко от тях свободното време в неделя е до 16:00, а други са напуснали работното си място за няколко часа само за да гласуват. В същото време не пропуснаха да отбележат, че с парите, които изпращат всеки месец в България са сред водещите инвеститори в страната, следователно очакват по-добро отношение.

Показателен за хаоса, който цареше пред секцията е фактът, че в следобедните часове желаещи да гласуват са се сбили помежду си, както съобщиха граждани за GRReporter.

Наш екип посети два пъти секцията в посолството в квартал Палео Психико и установи, че потокът от гласуващи беше постоянен, без да се образуват опашки. Изброната активност беше два пъти по-висока от тази на изборите за членовете на новия европейски парламент по-рано тази година. В секцията са гласували минимум 500 души.

Според данните на министерството на външните работи към 14:00 броят на гласувалите в Гърция българи е 1 170 души.

Категории: Българи в Гърция парламентарни избори гласуване изборни секции в Гърция българи гласуват
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus