Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Увеличиха се случаите на меланоми заради слънчевите изригвания

29 Април 2010 / 09:04:40  GRReporter
2759 прочитания

500 души заболяха през последната година от рак на кожата в Гърция заради слънчевите изригвания. Според данните увеличението е в порядъка между 3% и 7% годишно, а болестта застрашава да се превърне в епидемия. Годишно по цял свят заболяват около 130 000 души, а повече от 37 000 души умират от страшната болест, която се счита за един от най-бързо разпространяващите се ракови заболявания. Според кожните лекари основната причина за заболяването е излагането на слънчевите лъчи и увеличението на озоновата дупка, което позволява проникването на вредните излъчвания.

Затова професорите по дерматология Андреас Кацамбас и Димитрис Ригопулос по повод на Гръцката седмица срещу рака на кожата (от 3 до 7 май) предупреждават за опасностите от излагането на слънце. В периода между 3 и 7 май дерматолозите обявиха, че ще преглеждат безплатно всеки пациент както в болниците, така и в частните си кабинети. Обаждайки се на телефон 800 11 11 222 всички, които искат да се прегледат могат да си запазят час и да бъдат изследвани безплатно.

Заинтересованите могат да влезнат на сайта www.myskincheck.gr и да проверят кои дерматолози участват в кампанията, за да си запазят час за преглед при някой от тях. Конкретният сайт дава и възможността да определите и степента на опасност за вашата собствена кожа. Освен това там можете да намерите информация за това кога една бенка е опасна, как да се предпазите от слънцето и изяснява истините и митовете, които се разпространяват за меланомите.

Според учените най-застрашени са хората през летните месеци, когато са изложени на слънчевите лъчи и не взимат предпазни мерки като например да се мажат със слънцезащитни кремове. Допълнителен фактор за увеличението на случаите на заболели е и промяната на климата, което налага употребата на препарати за защита на кожата.

„4% от раковите заболявания са маланоми – това е един доста висок процент. Но още по-обезпокоително е, че ежегодно се отбелязва увеличение на заболелите от меланоми” отбеляза проф. Андреас Кацамбас. Още по-голямо е притеснението на докторите свързано с меланомите, тъй като установяват появата на меланоми по части от тялото, които до скоро се е считало, че е рядко да се срещнат- като например по пръстите, по лицето и дори в устата.

„90% от меланомите, които се откриват в ранен стадий могат да се излекуват” е мотото на тазгодишната Седмица срещу рака на кожата. Миналата година по време на безплатните прегледи през тази седмица са били изследвани 4 020 пациенти, от които 376 са имали „подозрителни” увреждания на кожата.

 

Категории: Здраве меланом бенка кожа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus