Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Усмивката на детето” не е страна по делото за Мария

28 Януари 2014 / 18:01:40  Анастасия Балездрова
970 прочитания

„Фондацията не е страна по делото за попечителството на Мария. Попечителството над детето ни е поверено временно с прокурорско решение и „Усмивката на детето” ще продължи да го упражнява до окончателното съдебно решение”, заяви за GRReporter отговорникът за връзките с обществеността на фондацията Панайотис Пардалис.

Той допълни, че задачата на съда е да установи кое решение е най-доброто за интересите на детето. „Всеки отделен случай е уникален. Съдът взема предвид всички фактори преди да постанови дали детето трябва да бъде изпратено във фондация или осиновено”.

Пардалис обясни, че съдебните власти се информират за състоянието на детето от доклад, който се изготвя от социален работник във фондацията по прокурорско нареждане. „Този доклад е част от документацията по делото и се взема предвид от съдиите, преди да решат на кого ще предоставят попечителството над определено дете”.

GRReporter се свърза с представителя на фондацията във връзка с казуса около попечителството на откритата през октомври миналата година в ромски катун Мария. До края на процеса и окончателното присъждане на попечителството й тя ще остане в „Усмивката на детето”, както постанови съдът в Лариса на 14 януари.

Делото за попечителството над малката Мария бе инициирано от нейните мними родители – двойката роми от Фарсала, в чийто дом бе намерена. След едно отлагане по искане на техните адвокати, които искат клиентите им да присъстват на процеса, той бе отложен повторно преди около две седмици.

Според публикация в гръцкия всекидневник Етнос, този път искането внесъл българският консул в Атина, който се явил в съда в Лариса придружен от адвокат. Той представил удостоверение, подписано от посланика на България и официално заявил искането на българската държава попечителството на Мария да бъде дадено на български дом за изоставени деца. След този развой на събитията съдията и прокурорът единодушно решили да отложат делото за 18 март.

В коментар относно предявените от страна на българската Агенция за защита на детето претенции малката руса Мария да бъде изпратена в български дом за деца, пиарът на „Усмивката на детето” посочи, че честата промяна на средата не влияе добре на никое дете. „Това показва нашият опит. Но в крайна сметка това, което има значение е да се намери най-доброто решение за детето”, подчерта Пардалис.

Какво е вашето мнение за искането на България да получи попечителството над Мария? Очакваме гласовете ви в нашата анкета по темата

Категории: Криминална хроника съдебен процес Мария попечителство България Усмивката на детето
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus