Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тройката идва и протестите в Атина се възраждат

16 Януари 2012 / 21:01:26  GRReporter
1141 прочитания

Техническият екип на надзорната тройка от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия се връща отново в Атина тази седмица. Нейните представители  ще проверят до къде е стигнала Гърция с реформите в държавния сектор и преструктурирането на  местната икономика. Те ще посетят всички ключови министерства, Сметната плата, Националния статистически институт, Банката на Гърция, както и Организацията за управление на публичната собственост, за да проверят дали се изпълняват задачите заложени в Средносрочната оздравителна програма и бюджета на страната.

В петък 20 януари тази година в гръцката столица ще пристигнат и ръководителите на мисията Пол Томсън, Матиас Морс и Клауз Мазух. Те очакват да се вземат бързи мерки за намаляването на заплатите и на служителите в публичната администрация със 150 хиляди души. Искат отмяна на привилегиите на служителите в държавните предприятия, които подлежат на приватизация и намаление на заплатите на банковите служители, които работят във финансовите институции, които са публична собственост.

Тройката очаква да се свият разходите за заплати в частния сектор, така че да се подобри конкурентността на гръцкото производство. Тази тема излезе за първи път официално от страна на надзорниците през декември 2011. В последния доклад на Международния валутен фонд за развитието на гръцката икономика се споменава, че нивото на заплатите в частния сектор са се увеличили по-бързо от ритъма на икономически растеж, което затруднява предприемачеството в страната. В следствие на тази забележка правителството на Лукас Пападимос поръча на браншовите организации и техните синдикати да намерят компромисен вариант, с който ще се ограничи размера на заплатите в частния сектор и дори ще се намали и стойността на минималната работна заплата. Ако те не могат да достигнат до взаимно споразумение, правителството ще наложи намалението на заплатите в частния сектор с приемането на специален закон.

Съкратените заплати и финансовите икономии в последните две години за съжаление не донесоха положителен резултат в Гърция. Дефицитът остана опасно висок от 10% от БВП, една част от гърците загубиха работата си, друга по-голяма част се сбогуваха с познатия досега стандарт на живот, а премиерът Лукас Пападимос им обеща, че следващите две години ще са още по-трудни.

Пред перспективите на нови орязвания на заплатите и още повече лишения синдикатите обявиха нова стачка, която този път важи само за столицата. Тя се организира от Съюза на служителите в частния сектор и в нея ще се включат заетите в медиите, адвокатите, банковите служители,  работещите в стоманодобивния комбинат Аспропирго, медицинските работници и лекарите, служителите в Алапис и дъщерните компании на Лаврентис Лаврентиадис, както и много други недоволни от влошаващото се състояние на гръцката икономика. Служителите в гръцките медии също обявиха 48-часова работна стачка, а членовете на синдикатите на заетите в морския флот – 24-часова работна стачка. Работещите в обществения транспорт в столицата ще подкрепят протестните действия, но ще извършват курсове от 7,30 сутринта до девет вечерта. Железниците също няма да работят.

Протестиращите искат да се запазят Колективните браншови договори и правителството да предпази работещите от масови уволнения. Те изискват също така да се преустановят финансовите съкращения и да се премахнат извънредните данъци, които влязоха в сила във втората половина на 2011. Недоволните гърци имат два сборни пункта на 17 януари в 11 часа сутринта. Единият е на площад Клавдмонос, а другият е на площад Омония. Двата митинга ще се слеят в протестно шествие пред парламента към площад Синтагма.

Поради стачката на служителите в морския транспорт може да има промяна в разписанията на корабите, които тръгват и пристигат на пристанище Пирея. За повече информация: +30 210-4226000 или +30 210-4147800.

Категории: ИкономикаПазариОбщество стачки протести тройка надзорници кредитори заплати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus