Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Трима души изгоряха при битов пожар в Солун

07 Януари 2014 / 13:01:04  GRReporter
1369 прочитания

Мъж, възрастна жена и едно дете бяха открити мъртви след погасяването на пожар в апартамент в солунското предградие Корделио.

Пожарникарите са изнесли от горящите помещения други двама души. Още един обитател на жилището успял да излезе сам преди пристигането на Противопожарната служба.

Тримата оцелели  са били приети за лечение в солунска болница с тежки изгаряния.

В гасенето на пожара са участвали 20 пожарникари и седем противопожарни коли. Апартаментът с площ от 60 кв.м. се е намирал на най-горния етаж и е бил покрит с керемиден покрив.

Местният  информационен сайт seleo.gr, който се позовава на източници съобщи, че пожарът започнал, когато дядото в семейството се залял с бензин и се самозапалил. Според публикацията мъжът страдал от психически проблеми и за известно време се лекувал в психиатрична клиника.

По време на разследването членове на Противопожарната служба намерили в апартамента останки от бензин, а въздухът бил напоен с тежката миризма на горивото.

До момента няма официално съобщение за причините за пожара, който е поредният в региона на Солун. Само преди месец семейство се спаси в последния момент от избухналия в къщата им пожар в същото предградие. В началото на декември пък едно 13-годишно момиче почина от отравяне с газове в дома си, който майка му отоплявала с мангал.

Подобни инциденти имаше в Атина и други региони на Гърция. В мнозинството от случаите пожарите са били причинени от камини и саморъчно направени отоплителни „уреди”. Много гърци прибягват до подобни подръчни средства, поради високата цена на нафтата за отопление.

В същото време горенето на дърва и най-вече на неподходящи материали предизвика сериозно повишение на атмосферното замърсяване в Атина и Солун. С цел да предотврати задимяването в дни, когато климатичните условия благоприятства образуването на опасен смог правителството прие решение за намаляване на цената на електричеството със 70 на сто.

Мярката ще се прилага само в конкретните дни за всички домакинства с потребление до 2 000 киловатчаса за период от четири месеца. Разликата ще се покрива от държавния бюджет и се очаква да достигне до 40 милиона евро годишно.

Според друго решение за домакинствата, които плащат по-ниска цена за киловатчас по финансови причини токът ще е безплатен по време на определените дни. 

Категории: Новини пожар Корделио самозапалване отопление атмосферно замърсяване цена на електричеството
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus