Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Три гласувания, седем урни и много напрежение около списъка Лагард

17 Януари 2013 / 10:01:26  GRReporter
889 прочитания

Парламента трябва съставя специалната комисия по разследване на скандала със списъка Лагард, който съдържа имената на 2062 гърци и с големи банкови сметки в Швейцария. Проблемът е, че партиите в Народното събрание не могат да се разберат от кое политическо лице трябва да се потърси отговорност.

Три партийната коалиция на Нова Демокрация, ПАСОК и Демократичната левица искат обект на разследването на специалната комисия да бъде бившия министър на финансите Георгиос Папаконстантину. Засега за него има подозрения, че е изтрил три от имената в списъка с богатите гърци, които принадлежат на негови роднини и разследването на комисията трябва да потвърди или да отрече това.  

Опозиционната СИРИЗА предлага комисията да разследва както бившия финансов министър, така и бившия премиер Георгиос Папандреу. Според радикалната левица и двете политически фигури имат пръст в опита за прикриване на данъчни измамници, които са изнесли парите си в чужбина без да платят полагащото се на държавата. Затова настояват при гласуването за характера на комисията да се вземе предвид отговорността и на двамата по случая.

На трето място ще се гласува предложението на Независимите гърци на Панос Каменос, което бе подкрепено от Златна зора. Те настояват парламентарната комисия да разследва не само Георгиос Папаконстантину, Георгиос Папандреу, но и премиера от служебното правителство на Гърция през 2012 Лукас Пападимос и финансовия министър в него Евангелос Венизелос.

Дебатите по определянето на урни за гласуване се очаква да тече цял ден, а избирането на политическото лице или лица за разследване от парламентарната комисия ще се проведе в шест часа вечерта в четвъртък. От СИРИЗА настояват гласуването да бъде тайно, за да може депутатите спокойно да дадат своя глас за личността, която смятат за виновна. Не политическите лица замесени в скандала със списъка Лагард са подведени под наказателна отговорност от съдебните власти, а забърканите министри ще отговарят пред парламентарната комисия.

Категории: Политика списък Лагард Гърция гласуван дебати парламент
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus