Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият парламент като вила Лагард

11 Януари 2013 / 14:01:23  GRReporter
1979 прочитания

Двете основни бойни полета в гръцката общественост в последните седмици са скандала със списъка Лагард и борбата за разчистването на анархистите от вила Амалиа. Докато темата с вила Амалиа изглежда почти приключена, въпреки задкулисната политическа схватка около нея, историята със списъка Лагард изглежда като “Приказка без край”.

Разчистването на анархистите от завзетите нелегално сгради из Атина и Солун отнема силитe на един или два отряда на полицията. Разплитането на историята около списъка с богатите гърци с банкови сметки за милиони евро, отнема много повече време и може да коства главите на немалко политически лица от близкото минало.

Съпругата на бившия министър Георгиос Вулгаракис, който участва в правителството на Костас Карамнлис фигурира в списъка Лагард. Вулгаракис е “забравил” да декларира сметката с 117 хиляди евро в швейцарския клон на HSBC на името на жена си и сега ще бъде изправен пред правосъдието по нареждане на парламентарната комисия за прозрачност. Той ще трябва да отговаря на обвинения в укриване на доходи и опит за данъчна измама.

Обясненията, които Вулгаракис е дал пред специалната парламентарна комисия за съществуването на недекларираната сметка в HSBC са се оказали недостатъчни. Спред неговите показания сметката е била на тъста му, а жена му е неин ползвател. Фактът, че е била декларирана от бившия министър по-рано е наложило парламентарната комисия да прехвърли случая на правосъдието.

Рзкритията около списъка Лагард създадоха нови проблеми и на бившия финансов министър Янос Пападониу, който служеше в кабинета на Костас Симитис. Неговата съпруга също фигурира в списъка Лагард със сметка в Швейцария, която съдържа 1,3 милиона евро.

Според писмените доказателства, които Пападиниу е предал на комисията, парите са дошли от бившия съпруг на втората му жена. Той се казва Тодорос Устрабасидис и е известен търговец на части за автомобили в Гърция. Средствата са били внесени по сметка на името на министершата като част от договорката след развода и са служили за издръжка на детето им. След като доведения син на Пападониу станал пълнолетен през 2010, сметката преминалата на негово име и парите били внесени в Гърция. Комисията все още не може да се произнесе по случая на Пападониу, защото както телевизия Мега предава двама нейни членове още не са имали време да се запознаят с писмените показания на министъра, независимо че те свободно се въртят из интернет пространството.

Пред същата комисия се наложи да дава обяснения и сегашният главен секретар на Манолис Кефалоянис. За разлика от Вулгаракис и Пападониу, показанията на Кефалоянис бяха приети от разследващия парламентарен орган. Сметката в HSBC, за която е дал обяснение е била на жена му, а средствата в нея са от наследства. След смъртта на роднината, който е оставил наследство на жена му, е бил платен данък и Кефалоянис е представил всички документи според изискванията на закона, за да докаже това.

Показания за действията си по банкова сметка в периода 2009-2010 трябва да даде друг министър от ПАСОК – Петрос Дукас. Парламентарната комисия по прозрачността е назначила дата на Дукас следващата седмица, когато той трябва да обясни защо и къде са отишли един милион евро от нея. Според първоначалната информация, която дава министърът парите са били преместени от депозитна сметка в инвестиционна, а документацията по транзакцията е била представена в срок в парламента.

По следите на един електронен файл

Проблемите около списъка Лагард не се изчерпват само с намесата на политически имена в търсенето на недекларирани суми, изнесени в чужбина. За самия списък първо се чу през октомври 2010. Тогавашният финансов министър Георгиос Папакоснтантину оповести съществуването му и се закани, че ще унищожи данъчната некоректност.

Според показанията на служителите му в министерския офис, той е наредил на подчинените си да извадят 20-те имена с най-дебели сметки. След това тези имена да бъдат предадени на данъчните власти, за да проведе кръстосана проверка. С нея е трябвало да се установи дали депозитите в швейцарската HSBC са приход от декларирана дейност или са изнесени в чужбина, за да не се платят данъци по тях. Според главния секретар на данъчните служби (СДОЕ) Янис Капелерис, Папаконстантину му е предал списък с 10 имена, а не с 20.  Колкото и да са били имената, нито през 2010, нито през 2011 не е проведена проверка, за да се установи дали има дори един нарушител между хората в списъка.

Категории: Икономика Лагард скандал HSBC банкови сметки депутати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus