Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Терористи подпалили вилата на Костас Симитис

16 Декември 2013 / 16:12:00  GRReporter
1726 прочитания

Във връзка с пожара във вилата на бившия премиер Костас Симитис властите смятат, че става дума за много сериозен случай, тъй като от една страна показва възможностите на градската „партизанска война“ в Гърция, а от друга разкрива слабостите в системата за сигурност на страната. Според полицията, зад нападението стои терористичната организация „Нулева толерантност“, която напада политици, или друга организация, която през последните три години е извършила доста умишлени палежи. Въпреки това властите не изключват възможността „Конспирацията на огнените ядра“ или друга въоръжена групировка да поеме отговорност за нападението, извършено миналия петък рано сутринта в Агии Теодори, при което е бил използван часовников механизъм, за да предизвика повече щети, а и извършителите да имат време да избягат необезпокоявани.

„Нулева толерантност“

„Нулева толерантност“ пое отговорността за нападението срещу кабинета на Костас Симитис на улица „Акадимиас“ № 35, в квартал Колонаки, на 3 април 2012. Тогава избухна голям пожар, и бяха ранени леко трима души. В декларация на организацията се посочваше, че «Симитис е един от избраниците на американските и германските привърженици на авторитаризма».

Тази терористична групировка е извършила 18 нападения в рамките на четири години и половина, и е неуловима за властите. Тя се появи през юни 2009 и е единствената, чиято изключителна цел са политиците и партийните централи. В началото бе поставила взривни устройства в дома на депутата от Нова демокрация Анастасиос Нерандзи и в автомобила на полицай от силите за борба с безредиците, а няколко седмици по-късно в офиса на депутата от ЛАОС Димитра Арапоглу в Кукаки. През януари 2010 групировката се появи отново с палежа на централата на ПАСОК в Калитея, като последваха нападения срещу офисите на тогавашните депутати от ПАСОК Пеми Зуни и Христос Протопапас.

„Нулева толерантност“ продължи в края на 2010 и през 2011 с нападения срещу офисите на Федерацията на предприятията, Гръцко-китайската камара, офисите на Васо Папандреу (два пъти), на Фани Петраля, на Милтиадис Папайоанну и Марилиза Ксеноянакопулу. През 2013 бяха поставени взривни устройства в офис на „Златна зора“, в кабинета на съветник по приватизацията на казиното в Парнита, и в офиса на депутата от Нова демокрация Феврония Патрианаку. В текст, разпространен тогава, се казваше, че групировката «се е отзовала на призива на „Групата на народните борци“ (поела отговорност за стрелбата и опита за изстрелване на снаряд срещу централата на Нова демокрация на булевард „Сингру“)за укрепване на партизанските структури с цел създаването на политическа структура и революционна армия».

...и другите

От полицията напомнят обаче, че нападения срещу домове и офиси на политици е извършвала през последните три години и групировката «Борещо се малцинство». Тази групировка е извършила умишлени палежи в дома на бившия министър Янос Папандониу, в автомобила на частно лице, забъркало се в расистски нападения, срещу бившия главен секретар на министерството на околната среда Мария Калца, както и срещу домовете на петима журналисти.

Все още не е неутрализирана и групировката «Девиантни поведения за разпространението на революционния тероризъм», извършила редица умишлени палежи срещу офисите на  Microsoft в Маруси, срещу компании за отдаване под наем на хеликоптери за Гръцка полиция, срещу кметствата в Кесариани и Зографу, търговски центрове в Атина, както и мотоциклети на полицаи.

Що се отнася до предположенията около взривното устройство, използвано при нападението срещу вилата на Симитис, от полицията не смятат, че има съществени прилики с взривния часовников механизъм с бензин (направен от четирилитров бидон с бензин, часовник, осем батерии и прекъсвач в един тапер), който беше поставен на  25 февруари 2012 във вагон на метрото на крайната станция в Егалео. Тогава отговорност за нападението бе поела терористичната организация «12 Февруари», която повече не се появи. Взривни устройства с детонатор като този във вилата на Костас Симитис бяха открити при първите нападения на „Конспирацията на огнените ядра“ през 2008-2009.

Властите не изключват възможността отговорност за атентата да поеме и някоя безименна терористична организация, като тази при палежа в дома на правителствения говорител Симос Кедикоглу в Ексархия през януари 2013. Тогава в декларацията на групировката се казваше, че «борбата има две лица и се води навсякъде. Там и тогава, когато най-малко я очакват...».

Под микроскопа на Гръцка полиция – тесните връзки на трима издирвани

През последните седмици Гръцка полиция проучва сътрудничеството на 42-годишния Никос Мазиотис с издирваните Василис Палеокостас и Спирос Христодулу. Проверява се възможността тримата да стоят зад банковите обири, извършени през последните месеци, както и вероятността да са свързани с опита за отвличане, извършен преди два дни във Вула като в холивудски филм, на 33-годишния Андреас Мартинос, син на известния корабен магнат Йоанис Мартинос.

Тайните на Вула

Категории: терористични групировки вила Костас Симитис палеж
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus