Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Терористи обраха банка край Патра

11 Март 2014 / 13:03:01  GRReporter
983 прочитания

Като акция на терористи определят полицейски източници обира на филиал на банка Агротики в село Клитория в област Ахаия в обедните часове в понеделник. Според гръцкия всекидневник То вима, причините за техните съмнения са няколко. От една страна възрастта на обирджиите, за които се смята, че са между 22 и 27-годишни. От друга – фактът, че за извършването на обира са били използвани две коли, едната от които е била открадната преди две седмици в Атина и не на последно място самообладанието на нападателите, които са стреляли срещу двама полицаи.

От полицията смятат също за неслучайна и датата на провеждане на обира. На 10 март преди 4 години по време на престрелка с полицейски патрул бе убит Ламброс Фундас – член на терористичната организация Революционна борба.

Конкретният банков филиал е бил обран и в миналото – през февруари 1999. По същото време в планините на Коринт се провеждаше полицейска акция за залавянето на криминално проявени лица, които били свързани и с анархисткото пространство.

Обирът на банката станал в 14:30 в понеделник. Двамата нападатели успели да откраднат около 3 800 евро от касите. С цел да прикрият чертите на лицата си единият от тях носел очила с голям диоптър и перука, а другият – изкуствена брада.

Разследването показало, че те планирали да оберат сейфа на банката, където се съхранява голяма парична сума и се охранява от система за забавено отваряне. Кражбата на малката сума от касите обаче задействала системата за алармиране и след минути в банковия клон пристигнал един от двамата полицаи, които се явили веднага на място.

По време на престрелката той бил ранен леко в крака. Според свидетели  нападателите откраднали служебния му пистолет. По думите им и двамата обирджии били гърци.

Когато излезли навън съвсем хладнокръвно те разменили изстрели с намиращия се навън полицай, след това се качили в колата и заминали. Конкретният автомобил бил намерен по-късно много близо до мястото на обира.

Според източници в обира участвал и трети нападател с втори автомобил. Случаят се разследва от полицейското управление в Патра, което поддържа открита връзка със Службата за борба с тероризма в Атина.

В същото време сред терористите, които се намират на свобода и в нелегалност се разразиха противоречия. Никос Мазиотис и приятелката му Пола Рупа публикуваха в свързан с анархистките среди сайт писмо срещу избягалия от затвора член на „17 ноември” Христодулос Ксирос. Двамата се подписват като членове на Революционна борба и се противопоставят на манифеста на Ксирос с думите: „ние имаме няколко сериозни критерии за политическите ни връзки. Те са политически, но преди всичко принципни”.

Двойката терористи твърдят, че не биха могли да си сътрудничат с него, понеже е признал пред властите имена и подробности за дейността на „17 ноември”.

В същия текст те отричат, че участват в терористичната групировка „Група на народни борци”, която пое отговорността за атентата срещу централата на Нова демокрация и дома на германския посланик в Атина. Мазиотис и Рупа се разграничават също и от откритата наскоро в предградието Палео Фалиро пълна с оръжие кола. Паралелно с това посочват, че фактът наградата от два милиона евро, която гръцката държава ще изплати на човека, който ще предостави информация къде могат да бъдат намерени „говори сам по себе си колко актуална е въоръжената борба”.

Мазиотис и Рупа също избраха да публикуват писмото си в деня на убийството на Ламброс Фундас.  Текстът започва и завършва със спомена за неговата дейност, като самият той е описан като „символ и фар на революцията”. 

Категории: Криминална хроника терористи банков обир Никос Мазиотис Пола Рупа Христодулос Ксирос Революционна борба 17 ноември
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus