Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live 4 милиона евро за главите на терористите

22 Януари 2014 / 13:01:58  GRReporter
986 прочитания

В рамките на деня гръцкото правителство ще обяви награда от 4 милиона евро за всеки, който предостави информация, водеща до залавянето на Христодулос Ксирос и останалите главорези от “Конспирацията на огнените ядра”. Наградата ще се отнася най-вече до терориста от “17 ноември” Христодулос Ксирос, който излежава няколко доживотни присъди в затвора в Коридалос, но бе пуснат в 9-дневен отпуск и не се завърна в килията си. Преди два дни Ксирос разпространи арогантен манифест и видео, в които обеща много скоро да накара света отново да заговори за него.
    Наградата от 4 милиона евро ще се отнася и за информация, която може да покаже следите на неуловимия от властите Никос Мазиотис (на снимката горе) и приятелката му Панайота Рупа, които “изчезнаха” от погледите на полицаите през 2011. И двамата са подсъдими за участие в терористичната организация “Революционна борба”, която през януари 2007 обстрелва с ракета сградата на американското посолство в Атина. Полицията смята, че именно Мазиотис стои зад показната стрелба по резиденцията на германския посланик в Атина.
    Според запознати наградата ще се отнася и до информация, която може да хвърли светлина върху убийството на двамата членове на Зланта зора на 1 ноември 2013 пред офис на партията в квартала Нео Ираклио. В този случай обаче ще се направи проверка дали информацията е непоколебимо вярна. Обявяването на наградата ще стане по-късно днес от Министерството за защита на гражданите.
    Гръцката полиция и службата за борба с тероризма се опасяват, че Ксирос, Мазиотис и другарите им от "Конспирацията на огнените ядра" ще се опитат да направятмащабен удар, който да предизвика шум в цял свят. Не изключват една от потенциалните им цели да е и гръцкото председателство на Евросъюза.

    След бягството на Христодулос Ксирос гръцкото правителство реши да създаде специален строгоохраняван затвор за терористи - осъдени или обвинени за участие в терористични организации. За целта ще се използва затворът в град Домокос в централна Гърция, чийто външни стени, вход и склад за храни ще се охраняват от полицията, а вътре килиите и помещениета - от надзиратели. Всички помещения вътре в затвора ще се охраняват от камери и в тях ще бъдат поставени специални прекъсвачи, така че затворниците да нямат покритие за мобилни телефони, нито достъп до интернет. Затворниците ще могат да използват само телефоните на затвора, а около него ще патрулират военни автомобили.
Очаквайте подробности.

 

Категории: награда от 4 милиона евро гръцки терористи Христодулос Ксирос Никос Мазиотис Конспирация на огнените ядра Министерство за защита на гражданитеКриминална хроника
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus