Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Издирва се терорист от “17 ноември”

07 Януари 2014 / 08:01:41  GRReporter
1847 прочитания

Голяма полицейска операция в района на Каликратия на полуостров Халкидики издирва опасния терорист Христодулос Ксирос, осъден за участие в терористичната организация “17 ноември”. Престъпникът излежава присъда в атинския затвор Коридалос, откъдето получил 9-дневен отпуск за новогодишните празници, при условие всеки ден да се явява в полицейското управление на Каликратия. И въпреки че спазвал това условие в началото, вчера Ксирос не се явил в участъка.  Това не е първият път, когато Христодулос Ксирос взима отпуск от затвора, но досега винаги е спазвал условията, при които е бил пускан.
    Той е роден през 1958 на остров Икария и е най-големият от 11-те деца на отец Триандафилос. Принадлежи към второто поколение терористи от “17 ноември”, които влизат в оперативната работа на организацията през 80-те години. Според съдебната преписка е участвал в опита за убийство на американския капитан Робърт Чад през 1984, в убийството на бившия политик Никос Момфератос и шофьора му Панайотис Русетис през 1985, в избухналия взрив пред автобус на силите за борба с масовите безредици, при който загива полицаят Никос Георгакопулос, в убийството на индустриалеца Димитрис Ангелопулос и в още 5 други убийства, многобройни въоръжени обири и нападения.
    Христодулос Ксирос не е първият терорист, който се “измъква” от ръцете на властите по време на отпуск от затвора. През лятото на 2012 това направиха и терористите Никос Мазиотис и Панайота Рупа, които бяха освободени след изтичането на 18-месечния срок, в който обвинени могат да бъдат държани в затвора без присъда. И двамата са основни участници в терористичната организация “Революционна борба”. Гръцките антитерористи смятат, че Мазиотис е бил стрелецът, който изстреля над 20 куршуми по резиденцията на германския посланик в Атина в края на декември 2013.

    Пред радио Скай адвокатът на Ксирос - Франгискос Рангусис обясни, че решението на клиента му да не се яви в полицията е политическо. “Имаше възможност да избяга и го направи, както всеки революционер би постъпил”, допълни той. “Тези думи ме карат да настръхна”, коментира правителственият говорител Симос Кедикоглу, според когото осъдените терористи не могат да бъдат третирани като обикновени криминални престъпници. Той изрази надежда полицейската акция много скоро да даде резултат.

Категории: издирван терорист Христодулос Ксирос 17 ноември затвора Коридалос отпуск по празницитеКриминална хроника
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus