Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Световен форум се усъмни в честността на гръцкия съд

26 Февруари 2013 / 12:02:53  GRReporter
1136 прочитания

Мария Спасова
    Организацията Световен диалог за гражданско въздухоплаване подкрепи българския пилот Янко Стоименов, признат за виновен от две инстанции на гръцкия съд за катастрофата на самолет Боинг 737-300 на кипърската компания Хелиос, който се разби край Атина на 14 август 2005. При трагедията загинаха всичките 121 души на борда на самолета. Специалната декларация, приета на среща на организацията, проведена наскоро в Женева се усъмнява в честността и справедливостта на гръцкя съд и определя като “брутална” криминализацията на самолетната катастрофа.
    “Всички обвинения срещу капитан Янко Стоименов се основават на доклада на разследването, който е дълбоко неточен. Пренебрегнати са солидни доказателства, които опровергават приетия сценарий на случилото се и се подкрепят от водещи специалисти в разследванията на авиационни произшествия.
Също така сме загрижени от това, че и двете съдебни решения – на първа инстанция и от Апелативния съд, показват пълно неразбиране на законовата рамка, която регламентира авиационната дейност и издаването на документи за правоспособност на летателния състав”, се казва още в декларацията.
    Тя се подкрепя и от много други организации в областта на авиацията: Международната транспортна федерация (ITF), Международната федерация на асоциациите на пилотите (IFALPA), Международната федерация на асоциациите на РВД (International Federation of Air Traffic Controllers' Associations IFATCA), Международната федерация на асоциациите на техниката за безопасност в авиацията (International Federation of Air Traffic Safety Electronics Associations- IFATSEA).
    Президентът Нико Воорбах, генералният секретар Филип фох Шьопентау и директорът на отдела по техническите въпроси Буркарт Кауманс на Европейската асоциация на пилотите са изпратили официално писмо до Георгиос Басулис, председател на Гръцката комисия за разследване на авиоинцидентите в което настояват да се направи повторно разследване на причините за трагичния инцидент от 14 август 2005. “Бихме искали да споделим с вас загрижеността си, че доклад на комисия по разследване на безопасността на полетите се използва като доказателство в криминален съд. Това противоречи на изискванията на Международната организация за гражданска авиация ICAO”, се казва още в документа. Европейската асоциация на пилотите представлява над 38 хиляди професионални пилоти в цяла Европа, включително и в Гърция.
    Янко Стоименов бе обвинен от гръцкия съд, че като главен пилот на Хелиос е допуснал некомпетентни пилоти да управляват фаталния самолет. От прегледа на досието на двамата загинали пилоти обаче се вижда ясно, че те редовно са преминавали през проверовъчни тестове, които са били оценявани от много международно признати инструктури. Това обаче не бе достатъчно нито за първата съдебна инстанция, нито за Апелативния съд и те признаха Стоименов за виновен. На първа инстанция наказанието му беше 123 години затвор, което бе сменено от Апелативния съд на парично обезщетение от 76 хиляди евро.
    Апелативният съд в Атина произнесе присъдата си на 7 февруари, а миналата седмица решението бе връчено и писмено на потърпевшата страна. То е в 213 страници, но в него липсват пледоариите на прокурора Пагона Зака и на адвоката на защитата Стелиос Вудурис. Самото съдебно решение, поместено от 133 до 183 страница на документа е написано ръкописно (виждате на илюстрацията). Става дума за процес, в който сред подсъдимите има и двама чижденци - български и британски граждани и за официален документ, подпечатан с официални печати - апостили на гръцката държава (които се виждат на следващата илюстрация).
    Възоснова на този ръкописен документ защитата има 20 дни време, за да реши да обжалва решението на Апелативния съд пред Върховния съд на Гърция Ареос Пагос.
    Междувременно главният прокурор на Кипър обяви преди дни, че снема наказателното преследване срещу обвиняемите като се позова на факта,че едно и също лице не може да бъде осъждано два пъти за едно и също деяние.Това е втората индикация (след оправдателната присъда от 2011) за проява на здрав разум в Кипър по делото "Хелиос". При обявяването на решението на Върховния съд в Никозия след обжалването на оправдателната присъда ,самият председател изрази притеснение,че повторно дело с нов съдийски състав влиза в противоречие с конституцията на средиземноморския остров.
  

 

Категории: Янко Стоименов Хелиос самолетна катастрофа Апелативен съд Боинг Атина съдебен процес
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus