Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Само съдът и прокуратурата знаят защо Боинг не е страна по дело 24120/2012

30 Януари 2013 / 15:01:28  GRReporter
2789 прочитания

На 7 февруари Атинският апелативен съд ще се произнесе по делото срещу четиримата служители на компания Хелиос, чийто самолет Боинг 737-300 се разби край гръцката столица на 14 август 2005. При катастрофата загинаха всичките 121 души на борда му. Стелиос Вудурис е представител на адвокатската кантора “Йоанис Ириотис”, която е поела защитата на четиримата обвиняеми - Димитрис Пандазис, изпълнителен директор на “Хелиос”, Георгиос Кикидис, директор по управление на полетите, Янко Стоименов, главен пилот и Алан Ъруин, главен механик. Със Стелиос Вудурис разговаря Мария Спасова.

- Господин Вудурис, според вас кои са слабите места в пледоариите на прокурора и адвокатите на обвинението?

И уважаемата госпожа прокурор, и уважаемите колеги от обвинението приемат,  че причината за този трагичен инцидент е тази, която е посочена в доклада на Гръцката комисия за разследване на инцидента. Т.е. че бутонът за регулиране на системата за херметизация се е намирал в позиция “ръчно”, а не “автоматично” и следователно кабината не се е херметизирала достатъчно и това е довело до хипоксия, недостиг на кислород в мозъка на всички, които са били на борда на самолета. В следствие изпадат в безсъзнание и така на практика самолетът се движи без управление. Ние смятаме, а аз лично много силно подкрепям мнението, че този сценарий не се потвърждава. Не се потвърждава, защото не са направени необходимите проверки, за да можем да направим едно такова заключение. От самото начало искахме да дойдат в съда контролното табло на системата за херметизация и бутонът за избор на режим на системата, за да бъдат подложени на микроскопски анализ и да могат да се установят следите, които съществуват върху таблото. От тези следи би могло да се извади заключение каква е била началната позиция на ключа. Защото ключът бе открит в позиция, която не отговаря на нито една от трите нормални позиции, бе намерен на 7 милиметра след позицията “ръчно” с видими белези на физически сблъсък, като лостът му е изкривен. Т.е.като имаме предвид всичко това никой не може да каже каква е била началната позиция на бутона, за да свърши в тази позиция, която е различна от позициите на нормална работа на бутона.
    Една група експерти в областта на авиокатастрофите от Канада отиде в Кипър и изследва контролното табло и с микроскоп, и с лещи с висока разделителна способност. То и досега се намира в Кипър. Експертите установиха, че движението на ключа е започнало от “автоматично”. Това означава, че ако избирането на режима на работа на системата за херметизация е било на позиция “автоматично” и при това положение кабината не се е херметизирала, то проблемът е конструкторски, функционален и показва техническа повреда. Т.е. имало е повреда в системата за херметизация и въпреки че е била в автоматичен режим, не е работила както е трябвало. Това изменя и начина, по който са реагирали пилотите. Защото те са разчитали на автоматичния режим и не са могли и да подозират, че може да има някакъв проблем. Т.е. цялата теория, която се приема от Гръцката комисия за разследване на инцидента се проваля. Докладът на канадските експерти бе прегледан с огромно внимание от водещи американски специалисти по авиационната безопасност и поискаха от Американската комисия за безопасност на полетите да направи каквото може, за да започне отново разследване на случая. Също и Английската служба за гражданска авиация е поискала от Гръцката комисия да започне отново разследване на инцидента, като вземе предвид откритията на канадските експерти. Според моето мнение е абсолютно несъстоятелен агрументът, според който се смята, че началната позиция на бутона в режим “ръчно” е неоспорима.

- Т.е. вече знаем коя е причината за тази трагедия?

Причината за катастрофата е, че не се е херметизирала кабината, не се е херметизирал самолетът. Всички на борда не са имали необходимото количество кислород, за да работи мозъкът. Колкото по-високо се намираш, толкова по-малко е съдържанието на кислород във въздуха. За да работи нормално, човешкият мозък се нуждае от някакво минимално количество кислород. Когато самолетната кабина не съдържа това минимално количество, колкото по-високо лети, толкова по-бързо намалява кислородът в мозъка. В резултат човек първо изпада в безсъзнание, а след това се уврежда мозъкът, а понеже самолетът не се управлява, след това и пада. Това е причината - липсата на херметизация на самолетната кабина. Две са обясненията. Едното е това на Гръцката комисия, което се възприема и от прокурора, и от обвинението. Другото се основава на изследване, което Гръцката комисия за разследване на нещастието не е извършила и показва, че липсата на херметизация се дължи на повреда в системата за херметизация, а не на пилотска грешка.

- А тази повреда на какво се дължи?

Категории: Янко Стоименов авиокомпания Хелиос Стелиос Вудурис Апелативен съд Боинг самолетна катастрофа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus